Приједор: Отворена међуградска изложба ситних животиња

Срна
Приједор: Отворена међуградска изложба ситних животиња

Приједор - У Приједору је данас отворена међуградска изложба ситних животиња у организацији овдашњег Спортског друштва за узгој и заштиту ситних животиња "Голуб", а окупила је 30 излагача из више градова БиХ са око 700 експоната.

Предсједник Спортског друштва за узгој и заштиту ситних животиња "Голуб" Младен Гороњић подсјетио је да је друштво основано 1979. године, али да је прије неколико година поново оживљено након дуже паузе.


"Бројимо око 70 чланова, међу којима 40 изузетно активних. Посјећујемо изложбе у иностранству кад год смо у могућности и тако набављамо нове врсте, најчешће из Аустралије, Азије и Африке, али наши су одгајивачи довољно стручни да те врсте и одрже", рекао је Гороњић новинарима у Приједору.

Он је навео да се набавне цијене малих птица крећу од пет до неколико стотина евра и да је међу изложеним врстама најскупља аустралијска ендемска врста гулд амадина, која важи за једну од најљепших птица на свијету.

"И храна се креће од двије до 15 КМ по килограму и што је рјеђа и компликованија врста то је и храна скупља и теже доступна", додао је Гороњић.

Он је захвалио Градској управи на подршци за организацију ове манифестације, Центру "Сунце" на уступљеном простору и спонзорима изложбе.

Секретар друштва "Голуб" Бранко Стојановић рекао је да је друштво до сада организовало двије међуградске и три ревијалне изложбе, пет еколошких акција на излетишту Пашинац, опремило мини зоо-врт Центру "Сунце" и учествовало у бројним хуманитарним акцијама.

"Циљ је да се дјеци укаже на то да постоји и свијет изван телефона, телевизора и компјутера", додао је Стојановић.

Директор Јавне установе Центар "Сунце" Слађана Радаковић рекла је да је ова установа уступањем простора за изложбу показала да даје допринос граду и да није само та која тражи помоћ него је и даје.

"То је најбољи начин за обострану корист", додала је Радаковићева и позвала суграђане да посјете изложбу, а члановима друштва "Голуб" пожељела да наставе и одрже ову традицију.

У име Градске управе, организаторе, излагаче и посјетиоце поздравила је представник Одјељења за друштвене дјелатности града Приједора Оливера Росић, наводећи да је подршка Градске управе оваквим манифестацијама неупитна.

Данас и сутра изложба ће бити отворена од 8.00 до 21.00 час, а у недјељу, посљедњег дана изложбе, одржаће се берза ситних животиња односно продаја, поклањање и замјена животиња. Изложба се затвара у недјељу у 14.00 часова.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана