Приједор: Одржано Вече националних мањина

Срна
Приједор: Одржано Вече националних мањина

Приједор - У Приједору је вечерас одржана традиционална манифестација "Вече националних мањина", која ја окупила чланове удружења Чеха, Рома, Украјинаца и Словенаца.

Чланови ових удружења су 12. пут били у прилици да размјене искуства о томе како да побољшају положај припадника својих народа у локалној заједници у којој живе и дијеле судбину осталих њених становника.


Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер рекао је да је ова манифестација још један показатељ суживота у Приједору.

"Националне мањине су највећи амбасадор Приједора и гдје год дођу представљају свој град, будући да у њему имају равноправан положај са свим осталим грађанима", рекао је Ровер.

Овој манифестацији присуствовао је и вођа конзуларне канцеларије Амбасаде Словеније у Бањалуци Маријан Ристић, који је поздравио настојање Удружења Словенаца "Липа" да очувају традицију свог народа и да се Словенци сјећају свог језика и националности.

"Драго ми је да се националне мањине овако окупљају и чувају своју традицију", истакао је Ристић.

Учеснике ове манифестације поздравио је и замјеник градоначелника Миленко Ђаковић, који је истакао да град Приједор од самог почетка подржава ову манифестацију.

"Оно што је важно да представници ових удружења повезују наш град са срединама одакле долазе и то повезивање је не само на пољу културе, већ све више и на пољу економије", рекао је Ђаковић.

Начелник градског Одјељења за друштвене дјелатности Љиљана Бабић рекла је да је локална власт поносна на чињеницу да је Приједор град различитости.

"Градска управа подржава удружења националних мањина у њиховом настојању да очувају вјеру, традицију, културу и језик свог народа, али и да заједно са нама граде Приједор", рекла је Бабићева.

Она је истакла да су Приједор препознали и међународни донатори, с обзиром да су реализацију пројекта "Украјинска национална мањина у граду Приједору" финансирао Савјет Европе и ЕУ у оквиру заједничког пројекта
"Промовисање људских права и заштита мањина у југоистичној Европи".

Бабићева је изразила наду да традиција окупљања националних мањина неће бити прекинута, те подсјетила да је Приједор једна од првих локалних заједница која је за националне мањине још прије десетак година издвојила посебну ставку у буџету која је ове године износила 30.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана