Приједор: Од 13 камера јавног видео-надзора само двије у функцији

Срна
Foto: Илустрација

ПРИЈЕДОР - Постојећи систем видео-надзора јавних површина града Приједор чини укупно 13 камера, од којих су у функцији двије и таква ситуација траје већ дуже вријеме, изјавио је начелник Сектора полиције Полицијске управе (ПУ) Приједор Марио Милашин.

Он је на јунској сједници Форума за безбједност заједнице града Приједора истакао да инсталирана опрема не задовољава стандарде прописане Препорукама о условима и начину реализације система видео-надзора на раскрсницмама Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске.

Према његовим ријечима, постојећи систем видео-надзора у техничком смислу није функционалан и захтијева потпуну реконструкцију и модернизацију, а упитна је и примјена Закона о заштити личних података.

„Иако је инсталисана опрема у власништву града, једино је МУП Републике Српске овлаштен за снимање и надзор јавних површина, те приступ систему видео-надзора јавних површина трећим лицима мора бити онемогућен“, нагласио је Милашин.

Он је додао да град Приједор треба планирати финансијска средства за модернизацију система видео-надзора односно набавку такозваних паметних камера (АНПР) које имају могућност препознавања регистарских ознака на возилима, као што је то случај у свим већим градовима у Републици Српској.

Горан Гаврановић из Полицијске станице за безбједност саобраћаја Приједор рекао је да се мањкавост система видео-надзора показала и овог мјесеца у саобраћајној незгоди у којој је погинуо малољетник, а возач који га је ударио побјегао.

„Неколико десетина видео-надзора са приватних објеката смо прегледали и нису нам помогли. До починиоца смо дошли другим оперативним мјерама. Да није било свједока и трагова на мјесту догађаја, не бисмо дошли до њега и носили бисмо тај терет заувијек. Зато никада не желимо да се питање безбједности грађана мјери цијеном нечега“, рекао је Гаврановић.

Форум за безбједност заједнице подржао је напоре ПУ Приједор и локалне заједнице да се стање видео-надзора подигне на виши ниво и да се покуша примијенити нови концепт, будући да су досадашња рјешења углавном била ад хок.

„Проблем су финансије. Треба тражити екстерне изворе финансирања. Добар примјер за то су Бањалука и Требиње гдје су ови системи ријешени захваљујући средствима Владе Републике Српске. Ради се о реду величина од око пола милиона марака“, рекао је замјеник предсједавајућег Форума Драшко Ђенадија.

Форум за безбједност заједнице града Приједора савјетодавно је тијело које чине представници око 30 релевантних институција и које засједа једном у два мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана