Приједор: Обиљежено 80 година од страдања цивила у усташком покољу

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР - У Великом Паланчишту код Приједора данас је обиљежено 80 година од страдања око 500 цивила из овог и сусједних села, од којих је половина дјеце, које су поклале усташе.

На Партизанском гробљу и гробљу жртава фашистичког терора на Пухаринама у Великом Паланчишту код Приједора положени су вијенци на спомен-костурницу и евоциране успомене на страдале.

Вељко Родић, предсједник градске организације СУБНОР-а која је била организатор овог скупа, подсјетио је у изјави новинарима да су усташе у ноћи 20. на 21. октобар 1942. године извршиле стравичан покољ на четири локације без испаљеног метка.

"Под командом извјесног натпоручника Батинића, прво су два дана скупљали народ, заробљавали на одређене локације и онда су извршили покољ над тим цивилима, без ичијег наређења и било каквог повода", рекао је Родић.

Он је додао да су усташе без употријебљеног ватреног оружја, ножевима, сјекирама, маљевима и вјешањем убиле више стотина становника Великог Паланчишта међу којима је било 202 дјеце узраста до 15 година, а да се сличан злочин догодио и у сусједном Малом Паланчишту и околним селима.

Историчар и аутор књиге "Усташки покољ над Србима у селима Велико и Мало Паланчиште и Горњи Јеловац код Приједора 1942. године" Марина Љубичић Богуновић каже да те бројке варирају јер истраживања и прикупљање података још траје.

"Јако је незахвално бавити се цифрама јер је немогуће рећи једну бројку и ставити тачку, али није грешка рећи да је након овог покоља становништво само овог села преполовљено и страдали су искључиво жене и дјеца", рекла је Богуновићева обраћајући се окупљенима на данашњем пригодном историјском часу.

Испред Градске управе вијенац је положио замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић, који је поручио да се такви злочини не смију заборавити.

"Нама је остало вјечно сјећање, а некоме вјечна срамота", додао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана