Приједор: Млади откривали прошлост и дизајнирали будућност

Срна
Приједор: Млади откривали прошлост и дизајнирали будућност

ПРИЈЕДОР - Удружење грађана Агенција локалне демократије из Приједора представило је данас резултате пројекта "Откриј прошлост - дизајнирај будућност", међу којима су и мини-мурали у Љубији, Козарцу и Љетној башти у овом граду.

Драгана Шушница из Агенције локалне демократије рекла је да је овај пројекат дио програма који спроводи Међународна организација за миграције, а финансира УСАИД, у вриједности од 30.000 КМ.

"Имали смо и низ радионица са младима гдје су се они упознали са културним насљеђем града Приједора и на основу наученог они су то представили својом умјетничком визијом на мини-муралима", изјавила је Шушница новинарима у Приједору.

Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић навео је да је ово и формална и неформална подршка Градске управе и невладиним организацијама и свим установама културе.

"Поготово ми је драго што су у овом пројекту мурали урађени у Козарцу и у Љубији. Не морамо мурале оставити само у нашем шеталишту. Можемо се мало духовно ширити", рекао је Ковачевић.

Једна од учесница Адила Ахметагић истакла је овај пројекат занимљиво искуство и да су научили много о свом граду, а на муралима и доста о ликовној умјетности.
"Упознали смо доста разних људи, размијенили мишљења и дружили се мимо радионица", додала је она.

Академски сликар Борис Еремић рекао је да је суштина пројекта, који ће кроз мурале трајати наредних 10 или 20 година, да млади упознају историју свог града у златном периоду од краја Другог свјетског рата до деведесетих година прошлог вијека.

"Кроз радионице и посјете локацијама истраживали смо културне, историјске, туристичке податке о нашем граду, све то на креативан начин обрађивали кроз ликовне радионице, да бисмо затим приступили изради мурала на којима се виде ти неки моменти који су карактеристични за Приједор", навео је Еремић.

Осим мини-мурала, данас су промовисани и брошура под називом "Споменичка баштина Другог свјетског рата - Приједор и околина, мјеста /не/заборава", као и разгледнице са мотивима мини-мурала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана