Приједор: Концерт за дјевојчицу с ријетким обољењем

Срна
Приједор: Концерт за дјевојчицу с ријетким обољењем

Приједор - Хуманитарни концерт “За Нађу”, троипогодишњу дјевојчицу са ријетким обољењем, биће одржан у Приједору, 27. маја, најавио је данас директор Спортске дворане “Младост” Приједор Дарко Стојановић.


“Позивамо суграђане да у што већем броју дођу на овај хуманитарни концерт. Цијена улазнице је три КМ”, рекао је Стојановић Срни.

Отац дјевојчице Нађе, Младен Турудија из Приједора рекао је данас Срни да се дјевојчица родила са тешким и ријетким аномалијама урогениталног тракта и да је једини пацијент са таквом комбинацијом дијагноза у Европи.

“Рођена је без аналног и без вагиналног отвора. На дан рођења одмах је имала прву операцију, а за своје непуне четири године укупно шест операција. Велику нужду врши преко такозване стоме - отвора на стомаку на који је закачена кеса, а малу преко уринарног катетера”, појаснио је Младен Турудија.

Нађи су хируршким путем направљени анални и вагинални отвори, али јој је након годину дана дијагностикован улцерозни колитис од којег се ни до данас није излијечила јер не подноси ниједну од испробаних терапија. Стоми истиче вријеме, а хируршки захват уклањања стоме је немогуће обавити док се не залијечи упала дебелог цријева.

“Једина нада нам је чувени гастроентеролог Алберто Пења /77/ з Америке који након десет година долази у Европу на симпозијум од 26. до 29. маја у Милану. Он је врхунски стручњак за ову област и имао је 300 операција, али чак ни он ниједан случај као Нађин”, рекао је Турудија.

Он је додао да се овом хуманитарном акцијом прикупља новац за пут у Италију на који би требало да оду Нађа са мајком Душицом и са дјечијим хирургом Сањом Синђић из Тиршове клинике у Београду.

“Ступили смо путем електронске поште с чувеним љекаром Пењом и он је изразио жељу да прими и прегледа Нађу и да нас посавјетује шта да радимо у ситуацији која нам изгледа безизлазна”, навео је Турудија.

Турудија ради на пилани у Српцу, супруга Душица није запослена. Из Приједора су се преселили у Бањалуку како би били ближе Клиничком центру Бањалука. Осим Нађе, имају и двогодишњег сина.

Иницијатор и организатор хуманитарног концерта је Изворна група “Ново Поткозарје” из Приједора осим које ће на концерту наступити и СКУД “Доктор Младен Стојановић” Приједор, КУД “Милан Егић” из Брезичана, КУД “Козара” Приједор, КУД “Кнешпоље”, Јандрино јато, Драган и Дивна Стојисављевић, Ранко Стојановић, Крајишници Боро и Сале и Момо Станић.

Помоћ за лијечење мале Нађе може се уплатити на жиро рачун број 5551000020669213 у Новој банци отворен на име Душица Турудија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана