Приједор: Инциденти не смију нарушити суживот

Снежана Тасић
Приједор: Инциденти не смију нарушити суживот

Приједор - Немили догађаји не смију утицати на суживот и заједничке напоре за креирање боље будућности за све грађане Приједора, а појединци треба да одговарају за почињене изгреде, закључено је јуче на састанку, на којем је анализирана безбједносна ситуација у граду.

Састанку су присуствовали градоначелник Приједора Марко Павић, представници полиције и вјерских заједница, након што је недавно запаљено неколико аутомобила, регистровано неколико пресретања на путу и међунационалних сукоба у сватовским колонама. Учесници састанка изразили су опредијељеност за наставак суживота и стварање позитивне климе, која годинама карактерише Приједор.

- Наш заједнички став је да су то појединачна догађања и да сви који су то чинили треба да одговарају. Градска управа, вјерске заједнице и полиција увијек су радили на стварању повољног амбијента за живот и инвестирање у нашем граду. И даље смо чврсто опредијељени за то да уложимо све своје капацитете да у Приједору буде настављен суживот и да грађанима, нарочито младим, градимо перспективу, осуђујући оно што не ваља, а његујући све што је добро - рекао је Павић.

Подсјетио је да је Приједор град који је врло брзо након рата изградио завидан ниво суживота и толеранције.

- Приједор се увијек поносио својом мултиетничношћу и оним што је постигао у послијератном времену. Зато смо и осјетљиви на све оно што дугорочно може угрозити мир, суживот и безбједност људи и имовине - навео је Павић.

Протојереј ставрофор Ранко Малетић рекао је да су односи унутар вјерских заједница добри, али да су немили догађаји претходних дана засјенили суживот у Приједору.

- Наша заједничка порука и мисија јесте да упућујемо на заједнички живот, љубав и толеранцију, јер није вријеме за задавање нових рана, пошто ни старе нису зацијељене. Отварање нових рана није ни у чијем интересу. Те појединце морамо санкционисати и утицати на њих да се такве ствари више не дешавају - каже Малетић.

Имам градске џамије Омер Реџић поздравио је иницијативу Павића за сазивање састанка и његове напоре да будућност Приједора иде у позитивном смјеру.

- Окупили смо се да у вези са недавним немилим догађајима упутимо поруку да овакви инциденти не смију бити средство за било каква даља политичка маневрисања, када је ријеч о било којем народу у овом граду - истакао је Реџић.

Састанку, који је одржан на Павићеву иницијативу, присуствовали су и представник украјинске цркве Михајло Стахнек и начелник Центра јавне безбједности Приједор Далибор Иванић.

Манифестације

Марко Павић је истакао да се у Приједору сваке вечери одржавају манифестације, а највише културне.

- Раније није било догађаја који би угрозили њихово одржавање, а недавни појединачни случајеви су примјер како не треба радити - казао је Павић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана