Приједор: Друга смјена предсједника у мање од годину дана

Srna
Приједор: Друга смјена предсједника у мање од годину дана

ПРИЈЕДОР - Одборници Скупштине града Приједора разматраће данас иницијативу за разрјешење предсједника локалног парламента Ајдина Мешића /СДА/, који ту дужност обавља од априла прошле године када је смијењен дотадашњи предсједник Сеад Јакуповић из СДП-а БиХ.

Иницијативу за Мешићеву смјену 13. јануара поднијело је 16 одборника уз образложење да је "у посљедњих неколико мјесеци отежана сарадња између предсједника Скупштине и скупштинске већине, чиме су знатно успорене активности и обавезе Скупштине".

"Осим тога, дошло је до промјене скупштинске већине у којој више није СДА, а чији члан је предсједник Скупштине града Приједора. У свим демократским скупштинама, предсједник парламента је из реда скупштинске већине и управо та чињеница омогућава квалитетнији и експедитивнији рад Скупштине", наведено је у образложењу.

На дневном реду је и именовање новог предсједника, али имена кандидата за ту дужност нису у материјалима и биће предложена сутра, на самој сједници.

Скупштина града Приједора има 31 одборника. Од шест одборника несрпске националности, који би могли обављати дужност предсједника, три су Бошњака из СДА и један из СДП-а БиХ, али они нису у скупштинској већини, док један Бошњак из Демократског фронта и један представник црногорске националне мањине из СНСД-а јесу и, сходно овом образложењу, једино су они - Мирсад Дуратовић и Андрија Вукотић - могући кандидати за новог предсједника Скупштине.

Мешић је раније одбацио наводе одборника који траже његову смјену, те истакао да је Скупштина града Приједора радила у свом пуном капацитету и више од њих, што, како је навео, доказују и број и трајање сједница одржаних од 17. априла прошле године, када је именован.

На дневном реду данашње посебне сједнице су и именовање комисије за примопредају дужности предсједника Скупштине, као и именовања комисија које ће бити задужене за процедуру избора и именовања директора Центра за социјални рад Приједор и Управног одбора Агенције за економски развој града Приједора "Преда-ПД".

На дневном реду је именовање Одбора за сарадњу с дијаспором, допуна комисије за подрушку повратку и продужење мандата вршиоцу дужности директора Агенције "Преда-ПД" Александру Дрљачи.

Посебно засједање, треће у мање од мјесец дана, иницирало је 17 одборника - свих осам из СНСД-а, свих пет самосталних одборника, оба одборника ПДП-а, један одборник ДФ-а и један од пет одборника СДС-а. Осталих 14 одборника чини шест одборника ДНС-а, четири од пет одборника СДС-а, три одборника СДА и један одборник СДП-а БиХ.

Посебна сједница заказана је за 10.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана