Приједор: Додику Повеља почасног грађанина

Срна
Foto: Tанјуг

ПРИЈЕДОР - Комисија за награде и признања града Приједора предложила је да ове године, поводом Дана града, Повеља почасног грађанина буде додијељена српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику за знатан допринос развоју града и значајним пројектима реализованим у Приједору.

У образложењу Комисије се наводи да је Додик један од иницијатора изградње нове зграде болнице у Приједору и да је дао велику подршку изградњи ауто-пута Приједор-Бањалука који је већ у фази реализације.

Комисија подсјећа да је Додик више пута истицао да је Приједор стратешки важан за Републику Српску и да заузима централно мјесто у развојним плановима Српске.

"Обећање је дао и очекујемо реализацију пројекта комплетне одбране од поплава који је вишедеценијски проблем у граду Приједору", наводи се у образложењу.

Према оцјени Комисије, Додик је један од највећих бранитеља и чувара Дејтонског мировног споразума и борбе за свеобухватан просперитет како српског народа тако и свих грађана Републици Српској.

"Додик је један од најуспјешних политичара на овим просторима, почасни је грађанин више градова у Републици Српској и добитник значајних одликовања и признања како у Српској тако и од међународних представника, држава и инстутуција", наводе из Комисије за награде и признања града Приједора.

Комисија је предложила да се Плакета града додијели предузећу "Водовод", које је постигло изузетне резултате у пословању.

У образложењу се наводи да је "Водовод" током 60 година постојања прешао дуг пут од почетка изградње организованог система водоснабдијевања становништва до предузећа какво је данас и да је, нарочито у посљедњих двадесетак година, напредовао у свим областима пословања и израстао у модерно, ефикасно, самоодрживо предузеће. Комисија је предложила да се Награда града додијели Гимназији "Свети Сава".

Према мишљењу Комисије, гимназија је, осим образовне функције, одувијек била извор културне свијести, носила обиљежје културно-спортског центра, била расадник раскошних талената у областима науке и умјетности, изњедрила стручњаке из бројних области који су били окосница привредног, политичког, научног, културног и спортског развоја Приједора и околине.

Приједлоге Комисије разматраће одборници Скупштине града Приједора на сједници заказаној за 28. април. Дан града Приједора обиљежава се 16. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана