Приједор добија центар за високошколско образовање од 10 милиона КМ

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР- Приједор ће добити центар за високошколско образовање који ће бити заједничка инвестиција града и Владе Републике Српске, изјавио је данас градоначелник Слободан Јавор.

Јавор је навео да је, према садашњим процјенама, ријеч о пројекту вриједном 10 милиона КМ, да ће бити изграђен у насељу Пећани и да ће на једном мјесту објединити Рударски факултет, Високу медицинску школу и капацитете за смјештај и исхрану студената.

"Циљ нам је да покушамо још неки огранак Универзитета у Бањалуци да доведемо у Приједор. Могу слободно рећи да је ово за нас један од највећих пројеката у историји града Приједора, када говоримо о образовању", рекао је Јавор Срни.

Он је додао да ће град у што краћем року реализовати све што је потребно да би што прије могла почети изградња центра.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир изразио је задовољство радом двије вискошколске установе у Приједору и чињеницом да је заустављен пад броја студената, наводећи да је Рударски факултет ове године уписало 15, а Високу медицинску школу 67 студената, да Рударски има укупно око стотину, а Висока медицинска око 460 студента.

Он је навео да ће инвестиција у изградњу центра за високошколско образовање помоћи развојним пројектима града, да је иницијатива која је потекла из овог града добила подршку и овог министарства и Владе и да ће наредни корак бити информација о пројекту на сједници Владе Републике Српске заједно са елаборатом о оправдавности.

"Што се тиче финансијске конструкције, сад вам можемо рећи, будући да пројекат тек радимо сад, неке процјене су да је то сигурно од 10 милиона КМ и ово ће бити републички пројекат, као и у другим заједницама", рекао је Будимир Срни.

Одговарајући на питање о роковима за реализацију, Будимир је истакао да је њему важно да у овом мандату направи све што буде потребно када је ријеч о пројектним рјешењима, као и да се започне овај пројекат и да буде у доброј мјери при крају овог мандата.

Састанку је присуствовао и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана