Приједор: Дијализа и за пацијенте на годишњем одмору

Срна
Приједор: Дијализа и за пацијенте на годишњем одмору

Приједор - Дијализни пацијенти који у Приједор и сусједне општине долазе на годишњи одмор не морају да брину када је ријеч о здравственој њези, јер им је у овом граду на распологању центар у којем могу добити врхунску услугу.

Дијализни центар, који је отворен прије пет година у јавно-приватном партнерству са њемачком фирмом "Фрезенијус медикал кер", има могућност да, осим редовних 80 пацијената, прими и оне који на ове просторе долазе на одмор.

Начелник Дијализног центра Љубомир Вуковић истиче да током године у овај центар долази тридесетак пацијената из разних европских градова, па и са других континената.

"Ево данас их је осморо на програму, то су такозвани жхолидејж пацијенти који, осим наших редовних пацијената, обављају свој дијализни третман по перскрипцији коју су нам доставили из свог дијализног центра", рекао је Вуковић Срни.

Он каже да ће сви хронични бубрежни болесници који су на дијализи, а обрате се по редовној процедури, овдје добити потребну, прије свега, квалитетну услугу.

"Један од услова су маркери на хепатитис жБж и жЦж, вирус ХИВ и тај налаз не смије бити старији од мјесец дана. Они то испоштују, а ако неко и дође без налаза, имамо салу и можемо обавити анализу. Битно је да са собом имају перскрипцију свог дијализног центра са свим параметрима њиховог дијализног третмана", навео је Вуковић.

Он је истакао и да се на овај начин омогућава и хроничним болесницима да колико-толико имају нормалан живот, односно да могу да путују, а исто важи и за Приједорчане који желе да негдје путују.

"И они морају испунити све ове услове и најавити се у најближи дијализни центар у мјесту гдје љетују или одлазе на путовање", напомиње Вуковић.

Центар је у Приједору располаже са 25 кревета са прикључцима, а у њему раде три љекара и 13 медицинских сестара. Тренутно раде двије смјене, а у случају потребе у овој здравственој установи тврде да може бити активирана и трећа смјена како би помогли свима који им се обрате за помоћ.

У овом центру, осим пацијената из Приједора, редово се три до четири пута седмично дијализирају и пацијенти из Санског Моста, Кључа, Новог Града, Крупе на Уни, Оштре Луке, Козарске Дубице и Костајнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана