Приједор да постане снажан регионални центар

Срна
Приједор да постане снажан регионални центар

Приједор - Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је данас да је Приједор град који је у посљедњим годинама успио да се стабилизује, али да је то и град који треба да постане снажан регионални центар.

“Јак Приједор, јако Поткозарје и јак Подгрмеч и са тог становишта интерес је свих нас, посебно нас политичких личности из Републике Српске, да подржимо Приједор као снажан регионални центар”, рекао је Иванић на конференцији за новинаре након радне посјете Приједору и разговора са градоначелником Марком Павићем.

Он је истакао да институције БиХ могу помоћи, не у наметању својих ставова у ком правцу Приједор може ићи, него бити инструмент, средство које Приједор, као и други градови и општине у Републици Српској могу користити за развој и афирмацију сопствених визија и идеја. 

“У том контексту, ми, и ја лично, покушаћемо да један број представника међународних институција ове године доведемо у Приједор и учинити све на максималној афирмацији Приједора и у међународним финансијским институцијама”, рекао је Иванић.

Он је додао да ће из Републике Српске бити неки од гувернера, било у Свјетској банци, било у Европској банци за обнову и развој, било у Међународном монетарном фонду, и да се преко тих људи може значајније афирмисати интерес овог краја, те да је о томе данас било ријечи.

“Волио бих да након четири године Приједор буде јачи и да у томе свему буде макар мали допринос и нас и заједничких институција у БиХ”, закључио је Иванић.

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је да је са Иванићем највише разговарано о питању развоја града.

“Упознали смо предсједавајућег Предсједништва БиХ о томе шта радимо, која је наша оријентација и која су то поља гдје би могли заједнички допринијети унаређењу Приједора”, истакао је Павић.

Он је додао да је највећи проблем Приједора незапосленост, поред тога што је ријеч о мултиетничком граду, са великим бројем избјеглица и повратника.

“Упркос томе ми смо од Приједора успјели направити стабилан град и то у безбједносном, политичком и финансијском погледу. Своје обавезе редовно извршавамо и према држави и према радницима и грађанима”, рекао је Павић.

Он је додао да је на састанку са Иванићем било ријечи и о стварању повољног амбијента за инвестирање и у БиХ и у Приједору.

“Приједор је серификатом БФЦ проглашен за град са најбољим пословним окружењем и у том смислу сам замолио да се у раду Предсједништва са страним дипломатама и амбасадорима и страним представницима предузећа истакне да је ово повољна дестинација за инвестирање и да се са нивоа БиХ направи лакши проток таквих информација према локалним заједницама”, рекао је Павић.

Он је додао да се то односи и на квалитетне кредитне линије које ће омогућити локалним заједницама да по лакшој процедури и повољнијим условима добију кредите. 

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић радну посјету Приједору наставио је посјетом приједорским предузећима “Мира” и “Арселормитал”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана