Приједор: Број незапослених са звањима магистар и мастер повећан за 40 одсто

Срна
Приједор: Број незапослених са звањима магистар и мастер повећан за 40 одсто

Приједор - Хиперпродукција магистарских и мастер звања не води ничему, односно сами су себи сврха, оцјена је приједорске филијале Завода за запошљавање Републике Српске која покрива шест локалних заједница са око 220.000 становника.

У 2016. години смањена је незапосленост свих струка - од високообразованих до неквалификованих, и то у распону од пет до 12 одсто, док се број незапослених са звањима магистар и мастер повећао за чак 40 одсто.


Са евиденције ове филијале прошле године запослен је 4.451 активни тражилац посла, што је за 13 одсто више него у 2015. години и што је уједно и највиши ниво запошљавања у протеклих 10 година.

Највећи број запошљавања у 2016. години реализован је у привреди, односно у реалном сектору и то производно-извозним компанијама, махом прехрамбеној, текстилној и индустрији коже и обуће, те у грађевинарству, а највише је запослено квалификованих, са средњом стручном спремом и неквалификованих радника.

Послодавци који су у 2016. години запослили највећи број незапослених са евиденције приједорске филијале су образовне установе, кексара "Мира", обућарска индустрија "Нути дуе", "Приједорпутеви", здравствене установе и "Боснамонтажа".

"Уз наше посредовање, а по јавном позиву за запошљавање у Њемачкој, запослено девет медицинских техничара општег смјера. Радне дозволе за рад у Словенији добило је 131 лице, а 30 лица је у процедури добијања радне дозволе", наводи се у информацији о раду приједорске филијале Завода за запошљавање Републике Српске за 2016. годину.

На евиденцији незапослених ова филијала лани је имала 12.538 лица или за осам одсто мање него у 2015. години. Тај број је у паду посљедњих 10 година, али подаци Пореске управе Републике Српске о броју незапослених разликују се од података Завода, управо због различите методологије односно због рачунања стварно незапослених у односу на активне тражиоце посла.

"Ми смо се бавили анализом незапослених активних тражилаца посла који се јављају једанпут у 60 дана или чешће, информишу се, раде и сарађују са савјетодавцима у нашим бироима", наводи се у информацији приједорске филијале.

Осим бироа за запошљавање у граду Приједору и општинама Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Оштра Лука и Крупа на Уни, унутар приједорске филијале дјелују и Центар за информисање, савјетовање и обуку /ЦИСО/ у Приједору и Клуб за тражење посла у Новом Граду.

ЦИСО је лани организовао групно информисање за 1.175 новопријављених лица, обуку за писање биографија за 784 лица, обуку за интервју с послодавцем за 786 лица, професионално информисање за 1.680 ученика основних и средњих, 751 индивидуално савјетовање и 186 инфопакета, те је најважнији резултат запослених 796 корисника ЦИСО услуга у 2016. години.

Клуб за тражење посла Нови Град чланове обучава у техникама и методама активног тражења посла и директној комуникацији с послодавцем. Од свог оснивања 2012. године обуку је прошло укупно 181 незапослено лице, од којих је 69 или 38 одсто запослено са индикацијама дужег запошљавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана