Приједлог предсједавајућег Скупштине општине Босански Петровац добио подршку: Бесплатан превоз за све средњошколце

Милијана Латиновић
Приједлог предсједавајућег Скупштине општине Босански Петровац добио подршку: Бесплатан превоз за све средњошколце

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Бриге родитеља средњошколаца који километрима путују на наставу из околних села у Босански Петровац од јануара ће бити мање, јер ће мјесечне карте, за које сада издвајају и близу 200 марака, за једно дијете, финансирати општина.

Иницијатива да локална заједница у потпуности финансира превоз за све средњошколце који путују из села потекла је од предсједавајућег локалног парламента Немање Давидовића (СНСД), који је и сам 12 година путовао у основну и средњу школу.

- Раст цијене горива утицао је и на поскупљење мјесечних карата за ученике средње школе у нашој општини. Трошкови по ученику износе и до 200 марака, а родитељи који имају два или три средњошколца мјесечно морају да издвоје неколико стотина марака само за карте. Многи од њих су незапослени, тако да је та рачуница немогућа - рекао је Давидовић за "Глас Српске", нагласивши да из свог и искуства својих родитеља зна и разумије колики су то трошкови.

Родитељи, махом незапослени, задовољни су што се у вријеме великих поскупљења неко сјетио да на овакав начин олакша њихову свакодневицу.

- Криза је, сваки дан цијене расту и без редовних примања немогуће је све платити. Кћерка је четврти разред средње школе. Тренутно мјесечну карту плаћамо 180 марака - казала је Весна Грубиша, чија кћерка сваки дан од куће у селу Суваја до Мјешовите средње школе "Босански Петровац" путује десет километара у једном правцу. Осим тога, додала је, од куће до станице на којој чекају аутобус, имају километар. И она и супруг су незапослени, живе од пољопривреде.

- Ово је први пут да се неко на овакав начин сјетио и незапослених родитеља и дјеце и захвални смо на томе - казала је Грубиша.

Зденка Латиновић из села Врточе каже за "Глас" да је одахнула, с обзиром на то да ће од идуће школске године у средњу школу спремати двоје дјеце.

- Тренутно за једну карту мјесечно издвајам 120 марака, а већ од идуће школске године тај трошак би био удуплан. Уштедјећемо тај новац да дијете има за ужину или неке друге трошкове - рекла је Латиновићева и захвалила свима који су имали слуха и за родитеље и ђаке.

 Једногласна одлука

О иницијативи за финансирање превоза средњошколцима расправљало се на двије сједнице Скупштине општине Босански Петровац. Иницијатива је усвојена једногласно.

- С обзиром на то да је већ крај године, ово ће бити уврштено у буџет за идућу и за све ђаке, тренутно њих четрдесетак, биће обезбијеђен бесплатан превоз - рекао је Немања Давидовић, захваливши колегама из скупштинских клупа на подршци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана