Пријатељи испуњавају највећи сан младићу са посебним потребама из Српца: Небојша до зиме у новој кући

Дејан Јовичић
Пријатељи испуњавају највећи сан младићу са посебним потребама из Српца: Небојша до зиме у новој кући

СРБАЦ - Да се прави пријатељи најбоље препознају у невољи потврдили су бројни хуманисти од Аустралије до Европе који ће младићу са посебним потребама Небојши Вученовићу из Повелича код Српца испунити највећу жељу - да прије надолазеће зиме добије нови дом.

Готово да није било оних који познају овог племенитог човјека, ведрог духа и увијек насмијаног лица, који нису издвојили барем симболичан износ како би му помогли да трајно ријеши стамбено питање.

Иницијатор акције Драган Вукобратовић каже да је у протеклих пола године, колико траје акција, прикупљено око 35.000 КМ, што је било довољно да се крене са радовима како Небојша не би дочекао још једну зиму у хладним и влажним просторијама трошне куће старе пола вијека, чија обнова није исплатива.

- Почели смо са изградњом темеља за нову монтажну кућу површине 53 квадратна метра, која ће имати двије собе, дневни боравак, кухињу, оставу и купатило. Прву фазу радова завршавамо, а посао настављамо за три седмице и трајаће до краја октобра, када очекујемо да Небојши предамо кључ у руке - каже Драган.

Одзив донатора је био одличан јер су се јавили бројни Српчани из дијаспоре, нарочито Њемачке и Аустрије, али највећа помоћ је стила управо од Небојшиних суграђана. Многи су с њим лично контактирали и донијели новац, а удружили су се и бројни колективи, попут Општинске управе Србац, у којој Небојша ради као курир, како би сакупили прилоге.

- Позвали смо бројне фирме и доста их је изашло у сусрет како бисмо опремили кућу новим намјештајем и столаријом, а имамо у плану и увођење централног гријања. Потребне су нам нове ствари јер је већина тога из Небојшине куће дотрајала - истиче Драган.

Он је позвао хуманисте који су вољни да се прикључе акцији јер ће за завршетак свих радова бити потребно још најмање десетак хиљада марака.

- Нисмо више могли одлагати радове, иако још немамо сав потребан новац. Долазе хладнији дани, а кров старе куће прокишњава, док су зидови пуни влаге. Очекујемо да ћемо у наредна три мјесеца обезбиједити сав износ и тако узвратити помоћ Небојши, који се увијек трудио да помогне људима око себе у границама својих могућности - каже Драган.

Небојша каже да га је дирнула помоћ комшија и пријатеља, нарочито оних људи који га нису до сада познавали, а показали су жељу да му омогуће нормалан живот.

- Било је тешко, у кућу није значајније улагано деценијама и углавном сам се трудио да санирам оштећења како сам знао и умио. Често су пуцале цијеви у кући, нарочито током зиме, а пукотине од влаге су се шириле по свим зидовима и плафонима. Сада ће све бити много лакше и нећу више стрепити од кише и снијега - каже Небојша.

Живот у старој кући му је погоршавао ионако тешку животну ситуацију у којој се налази, јер је у дјетињству задобио повреду главе која је проузроковала отежан ход и парализу десне руке. Уз то су му родитељи рано преминули, а сестра, која се удала и стекла три дјевојчице, већ годинама се бори са карциномом.

- Примам породичну пензију која није довољна за живот, па су ме ангажовали у општини по уговору о дјелу. Осим тога, косим и траву за надницу по комшилуку. Узгајам козе, од чијег млијека правим домаће сапуне, али ту нема неке велике зараде, па их често донирам у хуманитарне сврхе. Волим планинарити и повремено волонтирам у Удружењу родитеља и дјеце са посебним потребама у Српцу - каже Небојша.

Као члан овог удружења, почетком августа је бесплатно љетовао седам дана у Игалу, заједно са још 25 родитеља и дјеце са посебним потребама, што је за њега било лијепо и незаборавно искуство.

Помоћ

Сви они који су у могућности да помогну Небојши у завршетку изградње нове куће могу то учинити уплатом средстава на Небојшин жиро-рачун, отворен код НЛБ банке, број: 562 099 8095 3816 80, за девизне уплате: ИБАН: БА395620108129858095, SWIFT BIC: РАЗББА22 или да се јаве организаторима акције, Драгану Вукобратовићу на број 065/545-676 и Данки Петровић на број 066/317-756, гдје ће добити више информација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана