Приеједор: Регистрована 1.134 лица са посебним потребама

Срна
Приеједор: Регистрована 1.134 лица са посебним потребама

Приједор - У Центру за социјални рад Приједор евидентирана су 1.134 лица са посебним потребама, међу којима је 445 дјеце до 19 година.

"Овај број не укључује инвалиде рада и рата и лица чија је болест наступила послије 15. године живота. Такође, овај број није константан", подаци су Центра за социјални рад Приједор.

Међу њима је највише лица са лаком менталном ретардацијом - 439, затим са умјереном - 223, док је теже и тешко ментално ретрардираних 60, односно 18. Тјелесно оштећена су 143 лица, слијепих и слабовидих је 57, оштећеног слуха 21, оштећеног гласа, говора и језика 49, док су 124 лица разврстана по Међународној класификацији болести 10/90.

"Посебне тешкоће у заштити лица са менталним поремећајима односе се на питање здравствене заштите, надлежности за поступање различитих сектора, на њихову социјалну искљученост, сиромаштво, немогућност лијечења и запошљавања, те на азилирање хроничних душевних болесника без породичног старања гдје су дуге листе чекања и недостају средства за институционални смјештај", наводи Центар за социјални рад Приједор.

Категорисана лица школују се и оспособљавају у приједорском центру "Сунце" и у Бањалуци у Центру за образовање и васпитање и рехабилитацију слушања и говора и центру "Заштити ме".

"Већина дјеце потиче из социјално угрожених средина, гдје је запослен један или ниједан родитељ. Многе од ових породица су избјегличке или породице повратника. Осим финансијских проблема и проблема здравља дјеце са посебним потребама породице се суочавају и са проблемом искључености из друштва", констатује приједорски Центар за социјални рад.

За дјецу која се налазе на смјештају у установи или у другој породици, а која су без родитељског старања, Центар за социјални рад Приједор преузима бригу за рјешавање права из пензијско-инвалидске и имовинско-правне заштите.

Осим раног откривања и идентификације, породице дјеце са посебним потребама Центар помаже додјелом једнократних новчаних помоћи и помоћи у намирницама, као и савјетодавно-терапеутском помоћи коју је лани користило 379 родитеља дјеце са посебним потребама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана