При крају припреме за реконструкцију Дома здравља у Прњавору: Смрзавању у амбулантама дошао крај

Данијела Бајић
При крају припреме за реконструкцију Дома здравља у Прњавору: Смрзавању у амбулантама дошао крај

ПРЊАВОР - Дом здравља у Прњавору ускоро би требало да добије потпуно нови изглед, јер ће за неколико седмица почети обнова фасаде те замјена столарије и крова, што ће допринијети бољим условима за лијечење становника ове општине, али и за запослене.

Обнова Дома здравља биће урађена по принципу пројекта енергетске ефикасности, који спроводи Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС. Како су објаснили у овом министарству планирана је инвестиција од 790.000 марака, а мјерама енергетске ефикасности, поред обнове фасаде, замјене столарије и крова, уз постављање потребне изолације и лимарских радова, биће обухваћена и реконструкција гријног система са замјеном котлова и енергената те пратећим радовима на машинским изолацијама.

Рок за извођење радова је, како су навели, три мјесеца.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да се припреме за почетак грађевинских радова приводе крају.

- Новац је обезбијеђен и само чекамо да буде завршена тендерска процедура да бисмо потписали уговор и почели са радовима. Прва фаза би требало да буде реализована у овој години и за то је предвиђено око 350.000 марака. Ове године планирана је замјена котловнице - казао је Томаш.

Директорица прњаворског Дома здравља Свјетлана Малић каже да је зграда ове установе, у којој је регистровано више од 20.000 пацијената, одавно зрела за реновирање.

- Једне године је само дио столарије замијењен и то је то. Ништа више није рађено годинама, осим што је одржавано - испричала је Малићева.

Додала је да им је највећи проблем било гријање, које је урађено 1970. године па су се сналазили како су знали и умјели да додатно загрију просторије да се запослени и пацијенти не би смрзавали.

- Просторије са дотрајалом и шупљом столаријом било је тешко загријати, тако да се санацији највише радујемо због топлијих просторија - казала је Малићева и додала да ће реконструкцијом бити обухваћени и мокри чворови. Према њеним ријечима, радови ће се одвијати у фазама, због епидемиолошке ситуације, а с обзиром на то да у склопу ове установе има довољно простора, службе ће углавном неометано радити.

 Пројекти

Дарко Томаш је истакао да је обнова Дома здравља један у низу пројеката у Прњавору. Како каже, спроводи се крају санација моста на магистралном путу и двије градске улице које су дио регионалног пута те изградња кружног тога на Вијаци.

- Улице ће бити завршене ових дана, а мост за неких мјесец. Након тога саобраћај у Прњавору ће поново бити нормализован - казао је Томаш и додао да изградња фудбалског терена са вјештачком травом, по пројекту “ФИФА гол”, вриједном око 500.000 КМ, тече планираном динамиком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана