При крају изградња новог дома за Невенку и Рајку Пралица: Зиму коначно дочекују без страха

Јана Кезић
При крају изградња новог дома за Невенку и Рајку Пралица: Зиму коначно дочекују без страха

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Тешко болесне баке Невенка и Рајка Пралица из Кадиног Јеловца код Козарске Дубице живјеле су у малој оронулој кући без основних услова за нормалан живот, а захваљујући српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и још неколико донатора наредну зиму ће безбрижно дочекати у топлом дому.

Након што је “Глас Српске” почетком јуна објавио текст о тешком животу ових бака, Додик је одмах сутрадан најавио помоћ Невенки и Рајки. Оне су тада добиле пакете са храном, средствима за личну хигијену, али и бијелу технику. Тада је урађен и предрачун колико је новца потребно за обнову собе и купатила. Са ријечи се прешло на дјело, па су тако мајстори у јулу неуморно радили на санацији куће.

Хуманитарка Љиља Гарача из Козарске Дубице казала је да је након објављивања текста у “Гласу Српске” бакама знатно боље, па ће сада имати нормалан живот, достојан човјека.

- Господин Додик је испоштовао све што је обећао и након прве помоћи када је послао бакама пакете хране, технике и одјеће, сада је помогао и у санацији куће - казала је Гарача.

Појаснила је да су у кући реновиране соба, купатило, ходник и остава.

- Зидови су навучени и окречени. Постављен је ламинат у кухињи, а плочице у остави, купатилу и ходнику. Постављена је санитарија и спроведена вода, само се још треба прикључити. Завршено је и све око струје, потребно је само унијети намјештај и може се уселити - рекла је Гарача. Додала је да су сви радови били готови за око 20 дана, те да је за санацију уложено 12.000 марака.

- Бака, која је остала на породичном имању, изјавила је да јој је само један дан да живи у новој кући, па може одмах и умријети. Њеној срећи заиста нема краја, а те емоције се ријечима не могу ни описати - казала је Гарача. 

Додала је да, нажалост, једна бака није свјесна, али друга зна ко је послао помоћ.

- Та бака, која је непокретна и која није свјесна, налази се у Дому за старија лица у Приједору и њено здравствено стање је боље. Свакодневно има вјежбе и сада чак и полако устаје - рекла је Гарача.

Ова хуманитарка каже да је презадовољна како је све брзо ишло и како се све завршило.

- Нашим бакама желимо да остатак живота у здрављу проживе у новом дому. Код њих је и у старој кући, гдје су зидови отпадали, све било чисто и на мјесту, па могу само замислити како ће бити сада - закључила је Гарача. +

Акције

Љиља Гарача је подсјетила да су захваљујући помоћи коју је послао Додик почетком јуна помогли још једној породици.

- Кревет који смо добили за ову непокретну старицу преусмјерили смо за једну непокретну и слијепу особу која лежи од рођења, већ 48 година, јер она иде у дом - казала је Гарача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана