Пресуда одмрзава рад Скупштине Српца

Анита Јанковић
Пресуда одмрзава рад Скупштине Српца

Србац - Смијењени предсједник Скупштине општине Србац Зоран Ђукић (СП) тврди да је добио рјешење из бањалучког Окружног суда које потврђује да се може вратити на чело парламента и да су његове жалбе за нерегуларност прошлогодишње априлске скупштине биле оправдане.

Он истиче да најновија пресуда доказује да није ни требало доћи до блокаде Скупштине и оптужује СНСД и ДНС да су због политичких игара довели до застоја у функционисању законодавне власти која траје већ готово 15 мјесеци.

Наглашава да ће бити веома тешко сазвати Скупштину, јер нико од одборника није заинтересован за њен рад.

- Сви већ раде на предизборној кампањи, формирају се разне коалиције и мислим да кад бих сазвао Скупштину нико не би ни дошао. Са одборницима сам посљедњи пут контактирао прије 15 дана тражећи подршку за стављање хипотеке на спортску дворану, мимо сједнице, како би био одобрен репрограм дуговања према Пореској управи РС. Нико осим одборника СП-а и ПДП-а није одговорио на допис - прича Ђукић.

Казао је да ће наредне седмице позвати предсједнике клубова одборника да види има ли изгледа за засједање.

- Одборници СНСД-а имају скупштинску већину и према пословнику регуларно могу поднијети захтјев за засједање парламента, а ја у року од петнаестак дана морам сазвати Скупштину. Не морам повући први потез, нек повуку они, имају зелено свјетло, а и већину - каже Ђукић и додаје да ће одборници имати пуне руке посла уколико дође до засједања, јер низ кључних докумената чека на усвајање, од којих је најважнији буџет за 2016. годину.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а Крсто Чавор

каже да ће одборници ове двије странке прихватити одлуку суда и да ће се радо одазвати позиву за сједницу Скупштине.

Доношењу поменуте пресуде претходиле су бројне судске заврзламе, јер је предмет стигао чак и до Врховног суда РС, који је лани уважио Ђукићеву жалбу и укинуо рјешење Окружног суда у Бањалуци којим је наложено да преда дужност новоизабраном предсједнику СО Горану Гаврановићу из СНСД-а.

У рјешењу Врховног суда наведен је низ правних пропуста у одлучивању Окружног суда, због чега је наложено враћање предмета овом суду на поновно одлучивање. 

Бањалучки Окружни суд је још у јулу прошле године наложио да се обави примопредаја дужности и омогући Гаврановићу и секретару СО Слађани Шкрбић да преузму функције на које су именовани у априлу 2015. године. Од тада су одржана три неуспјешна покушаја примопредаје уз посредство Министарства управе и локалне самоуправе РС.

Одборник Горан Гаврановић, који је био изабран за предсједника СО на прошлогодишњој Скупштини, каже да није упознат са најновијим рјешењем Окружног суда те да неће коментарисати ништа док клуб одборника његове странке не одлучи како ће дјеловати. 

Скупштинска већина

Скупштинску већину у Српцу чини 12 одборника СНСД-а и један одборник ДНС-а, док је у опозицији 12 одборника СДС-а, НДП-а, ПДП-а и СП-а. Иако је недавно Општински одбор ДНС-а у Српцу распустио предсједник Марко Павић, одборник и досадашњи предсједник србачког ДНС-а Љубо Ракић и даље остаје у скупштинским клупама.

- У парламенту ћу дјеловати као одборник ДНС-а, јер је то њихов мандат и радо ћу се одазвати Скупштини ако до засједања дође. Такође ћу подржати и СНСД - рекао је Ракић. 

Посљедице блокаде парламента:

- неусвајање буџета и основа економске политике

- немогућност репрограма дугова за порезе и доприносе

- немогућност исплате стипендија

- изостанак подстицаја за пољопривреднике

- ученицима није одобрен новац за превоз

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана