Пресијавају кукуруз и спасавају поврће

Анита Јанковић
Пресијавају кукуруз и спасавају поврће

Бањалука - Лијепо вријеме измамило је ратаре широм РС на њиве, да би што хитније примијенили агротехничке мјере и тако, бар донекле, умањили штету проузроковану мразом. Међутим, на неким парцелама је касно за ове радове, па ће морати да пресију кукуруз, који је иструнуо.

Вишедневна киша, мраз и град пореметили су развој кукуруза, пшенице, јечма и других биљних култура, што ће се неминовно одразити на квалитет, приносе, али и вријеме бербе.

Сунчани дани и више температуре ваздуха обрадовале су и пољопривредника Душка Бањца из градишког села Машићи, који је већ извезао тракторе на њиву и ужурбано покушава да спаси све оно што му је природа уништила.

- Прихрањујем кромпир и кукуруз, који је поникао, а хербицидима покушавам да заштитим усјеве од инсеката. Кукуруз се полако опоравља, док кромпир каска, али њему треба више времена. Кукуруз у нижем, непропусном земљишту још није поникао због превише влаге, а очекујем да до 20 одсто ове културе струне - прича Бањац и додаје да поново сади парадајз на отвореном, јер му је мраз тотално уништио ово поврће.

Према његовим ријечима, лоше временске прилике, које су трајале дуже од 20 дана, одразиће се на род, али и пролонгирање бербе.

- Мраз је много оштетио пољопривредне културе, а превише влаге их је докусурило. Све ће се то одразити на приносе пшенице, а нарочито јечма, који је добро класао прије кише - рекао је Бањац.

Додао је да ће жетва житарица зависити искључиво од температуре у јуну, а берба кукуруза, који је поникао, од временских прилика у периоду од Петровдана до Илиндана.

- Ако тада буде влаге, да налије кукуруз, ићи ћемо на вријеме са бербом, док за онај који још није избио из земље већ сада можемо рећи да ће каснити најмање 20 дана - појашњава Бањац.

Ратар из Семберије Љубо Малетић каже да се пшеница на његовим њивама добро држи, а кукуруз се полако оправља.

- Кукуруз и поврће су прошле седмице били у веома лошем стању, јер је мраз уништио и до 20 одсто биљака. Сада нам је потребна температура већа од 20 степени Целзијуса и то минимално десет дана. Међутим, ако опет услиједе кишни дани прије него што се усјеви оправе, имаћемо велике губитке - рекао је Малетић.

И пољопривредницима са подручја приједорске регије неповољне временске прилике задале су главобољу. Они који су засијали кукуруз прије великих киша и хладноће мораће да понове сјетву, јер је сјеме због влаге иструлило.

- Пољопривредници прије пресијавања не треба да срљају, већ треба да добро припреме земљиште и одаберу хибрид кукуруза са краћом вегетацијом - речено је у приједорској канцеларији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Драган Зарић из бијељинског Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди објашњава да су киша и ниске температуре протеклих седмица пореметиле развој кукуруза, који је у фази ницања и укорјењавања. Шеф Завода за кукуруз при Институту за пољопривреду РС Славко Радановић каже да су временске прилике овог прољећа ван свих стандарда.

- Кукуруз је засијан на готово 95 одсто површина и на већини парцела је поникао. Тамо гдје је раније засијан много је страдао од мраза и од температура испод нуле. У оба случаја берба ће каснити од 15 до 20 дана, а вријеме ће показати колики ће бити приноси - рекао је Радановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана