Преполовљен род кромпира

М. Вујић, М. Латиновић
Преполовљен род кромпира

Градишка - Ратари у Српској, који су ових дана почели да ваде засијани кромпир, немају разлога за задовољство, јер је род овог поврћа на многим парцелама преполовљен.

Велике количине кромпира лани су пропале због влаге, а ове године приносе је умањила суша и температуре које су достизале 40 степени. Према првим процјенама, род кромпира је од двије до три тоне по хектару.

Пољопривредник из Лијевча поља Драшко Бањац каже да ће само неколицина ратара успјети покрити трошкове репроматеријала и наводњавања парцела.

- На мјестима гдје је земљиште пјесковито суша је уништила род, кромпир је спаљен - рекао је Бањац, који сав род продаје на домаћем тржишту.

Према његовим ријечима, у посљедњих 30 дана долази велики број накупаца из ФБиХ који желе да откупе кромпир.

- Цијена је мала, свега 30 фенинга по килограму, што није довољно ни да покријемо уложено - казао је Бањац.

Приносима није задовољан ни Дане Паспаљ из Градишке, који је кромпир засијао на седам хектара.

- Редовно сам наводњавао парцеле, али је квалитет лош. Не знам да ли је до сорти које смо сијали или је суша, ипак, узела данак - пита се Паспаљ, који је ранијих година успијевао да пласира кромпир на црногорско тржиште.

Пољопривредник из Лијевча Јован Тркуља не памти овако сушну годину, која је, како каже, била погубна за ратаре.

- Врућина и суша овог љета знатно су смањили приносе и створили и додатне трошкове. Потрошило се пуно горива у наводњавању, а приход није ништа бољи - прича Тркуља.

Он је посијао 30 дунума кромпира, а принос је максимално око 2,5 тоне, док је лани вадио око пет тона кромпира.

Пољопривредник из Сефероваца код Градишке Радислав Шкрбић сматра да би цијена кромпира требало да буде око 50 фенинга како би произвођач нешто зарадио.

И ратари у Рогатици се жале да је кромпир подбацио.

- Добро смо посијали, сјеме је добро кренуло, али је суша, ипак, учинила своје - испричао је Драгомир Џида, који сије ово поврће на око 17 хектара.

Додаје да увијек има купаца, само је откупна цијена мала.

- У маркетима се килограм кромпира продаје за марку, док накупци откупљују за око 30 фенинга по килограму - рекао је Џида.

Предсједник Удружења повртара РС Бране Мастало каже да се очекивало да ће квалитет и пронос кромпира бити много већи због наводњавања, али то се није десило.

- Принос кромпира ове године је од двије до три тоне по хектару. Рачунајући по 30 фенинга на тржишту, то је око 700 до 800 марака, а производња дунума кромпира кошта око 700 КМ, што значи да су пољопривредници на позитивној нули - истакао је Мастало.

Извоз

С обзиром на то да је пољопривредним произвођачима из БиХ недавно одобрен извоз кромпира у земље Европске уније, у Удружењу повртара РС кажу да се треба окренути новим сортама.

- Наше тржиште је тражило сорте које су веома крупне. Међутим, европско тржиште тражи кромпир који је мало ситнији, а који је квалитетнији за потрошњу. Односно, они хоће кромпир који је специфичан за разна јела - истиче Мастало.

 

У РС:

- 17.000 хектара засијано кромпира у РС

- 65 килограма годишња потрошња по становнику

- 87.000 тона годишња потрошња у РС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана