Преминуо академик Војислав Становчић

Срна
Преминуо академик Војислав Становчић

Београд - Редовни члан Српске академије наука и уметности /САНУ/ Војислав Становчић преминуо је у Београду, у 87. години, саопштено је из САНУ.

Становчић, који је рођен 1930. године у мјесту Убли код Херцег Новог, преминуо је јуче.

Дипломирао је на Правном факултету у Београду 1955. године, а звање доктора наука стекао је 1965. године на истом факултету.

Током 1966. и 1967. године, као Фордов стипендиста био је на постдокторским студијама политичких теорија на универзитетима Јејл и Харвард у САД.

Био је редовни професор Факултета политичких наука у Београду од 1979. године и шеф Катедре за политичку теорију и методологију.

Становчић је био дугогодишњи предсједник Међуодјељењског одбора САНУ за проучавање положаја националних мањина и људских права и члан Одбора за изворе српског права, Међуодјељењског одбора за проучавање српске националне мањине у сусједним земљама и Одбора за филозофију и друштвену теорију.

За предсједника Управног одбора Етнографског института САНУ биран је 2002. и 2010. године, а био је и предсједник Управног одбора и члан Научног вијећа Географског института "Јован Цвијић" САНУ.

Добитник је више награда и признања, међу којима и "Златни печат" /Сигилло д' Оро/ Међународног центра за етноисторију и антропологију из Палерма на Сицилији 2010. године.

Академик Војислав Становчић биће сахрањен у сриједу, 12. априла, у Ублима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана