Премијерно приказан филм "Заборављени злочин у Бравницама"

Срна
Премијерно приказан филм "Заборављени злочин у Бравницама"

ГРАДИШКА - Документарни филм "Заборављени злочин у Бравницама" о злочину Хрватске војске над више од 80 српских цивила из Доњег Вакуфа/Србобрана, вечерас је премијерно приказан у Културном центру Градишка.

Аутор и продуцент филма Бојан Тргић рекао је да се о злочину у Бравницама до прије пет година није много ни знало, те да је захваљујућу ентузијазму мање групе људи поријеклом из Доњег Вакуфа започето снимање филма, који је угледао свјетло дана управо на дан када се обиљежава страдање више од 80 цивила док су се у колони повлачили према Бањалуци пред хрватско-муслиманским снагама.


Тргић је рекао да је циљ филма, осим да отргне од заборава овај до сада некажњени злочин, и да подстакне правосудне органе да процесуирају одговорне за гранатирање аутобуса пуног цивила и осталог становништва које се затекло у колони коју је напала Хрватска војска у селу Бравнице код Јајца.

Милијана Пандуревић, рођена Јанковић, која је као дјевојчица од 12 година свједочила овом злочину, прича како је преживјела гранатирање аутобуса у коме су погинуле њена мајка и сестра, а млађи осмогодишњи брат рањен.

Она у филму говори да је у гранатираном аутобусу погинуло још неколико њених ближих рођака, а да су они који су преживјели завршили у заробљеништву. Међу њима су се нашли она и њен брат који су два мјесеца били заробљени у Сплиту.

У Доњем Вакуфу је прије грађанског рата у БиХ живјело више од 9.000 Срба, а само мали број их се вратио.

Нови дом већином су пронашли у Градишци, Бијељини, Новом Саду, али и широм Европе и свијета.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да су људи који су се доселили из Доњег Вакуфа/Срборана постали неизоставан дио Градишке, као и други који су у овом граду пронашли спас и ново мјесто за живот својих породица.

Премијери филма присуствовали су и министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић, представници локалне управе и бројни грађани.

Филм "Заборављени злочин у Бравницама" снимљен је у продукцији Удружења грађана "Микро мрежа" и уз подршку Удружења "26. март Србобран".

Планирано је да буде приказ у Новом Саду, Бечу и градовима Србије, Републике Српске и других држава у којима данас живе Срби поријеклом из Доњег Вакуфа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана