У Братунцу премијерно приказан филм "Свједок"

Срна
Foto: Срна

БРАТУНАЦ- Документарни филм "Свједок", аутора Дениса Бојића, приказан је вечерас у Братунцу у чијем је селу Кравице, страдалом на Божић 1993. године, снимљен један дио.

Пројекцији је присуствовао и аутор филма, као и већи број статиста и Братунчана који су свједочили о злочинима над српским народом у Одбрамбено-отаџбинском рату и властитим трагедијама које су доживјели од муслиманских оружаних формација.

Сала биоскопа била је мала да прими све оне који су жељели да погледају овај документарац, урађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

Бојић је рекао новинарима да га обузима емоција и осјећај одговорности не само због снимања у Кравици него због спознаје да је подручје средњег Подриња симбол страдања српског народа у ратовима у 20. вијеку, посебно у посљедњем рату у БиХ.

"Овај филм је вид захвалности жртвама и тестамент истине о страдању Срба за нова покољења и цијели свијет", истакао је Бојић.

Он је захвалио свима који су дали допринос настанку овог филма, посебно покојном професору доктору Зорану Станковићу чија је документација са обдукција и идентификација са бројних српских стратиштима, односно патолошки налази, кориштена као оригинална грађа за овај филм који "прича" ту истину.

У филму је и свједочење Бране Вучетића из братуначког села Бјеловац чија је комплетна породица страдала, а он је рањен са девет година одведен у логор у Сребреници гдје је преживио муслиманску тортуру.

"Овај филм је историјски докумнет за сва времена јер обухвата свједочења судионика догађаја. Поносан сам што сам својим свједочењем допринио снимању филма и документовању истине о личном и страдању моје породице и народа", рекао је Вучетић новинарима.

Он је захвалио доктору Станковићу и његовој породици, која је одобрила кориштење његове докумнетације за овај филм.

"Доктор Станковић дао је немјерљив допринос и жртвовао се за помоћ свом народу жртвујући се за истину о српском страдању", истакао је Вучетић.

Начелник општине Братунац Лазар Продановић, ратни хирург, истакао је изузетан допринос професора Станковића на обдукцијама и идентификацијама погинулих српских војника, али и олакшавању и смирају њихових породица након идентификација и сахрана настрадалих.

"Професор Станковић обављао је обдукције и идентификације у свим дијеловима Републике Српске гдје је масовно страдао српски народ. Врло добро знам каква је то одговорност и напор", рекао је Продановић.

Према његовим ријечима, добро је што је ова документација кориштена као доказ о бројним злочинима над Србима јер ће филм онемогућити да се то заборави и трајно сачува сјећање на српска страдања и жртве.

Продановић каже да су се у ратном вихору љекари морали сналазити на разне, у теорији непознате начине да би помогли рањенима.

"Урадио сам стотине тешких операција рањеника, а као највећи свој успјех сматрам операцију срца једног борца Војске Републике Српске који је захваљујући томе преживио", истакао је Продановић.

Он је нагласио да је доктор Станковић цијелог рата био у гротлу свих српских страдања и свједок је тих злочина јер је обављао обдукције и идентификације жртава на више од 50 локација.

"Овај филм је захвалност њему и сјећање на његов огромни допринос свједочењу о српским страдањима", закључио је Продановић.

Филм "Свједок" сниман је на пет локација и у снимању је добровољно учествовало више од осам хиљада особа. Приказивање филма наставља се широм Републике Српске у наредном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана