Премије стижу до краја мјесеца

Данијела Стоканић
Премије стижу до краја мјесеца

Бањалука - Пољопривредници из РС још једном су поручили да су огорчени због кашњења исплате подстицаја запријетивши протестима, а из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС им поручују да ће већи дио дуговања из 2015. године бити исплаћен до краја мјесеца.

Ратари су истакли да на ова увјеравања не полажу велику наду те поновили да траже хитан састанак са предсједником Владе РС Жељком Цвијановић. Уколико се Цвијановићева кроз неколико дана не одазове њиховом позиву, из Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС поручују да ће изаћи на улице.

Страсти смирује ресорно министарство. Наводе да су пољопривредницима за прошлогодишње подстицаје дужни још 9,9 милиона КМ, од чега су око два милиона планирана на име подстицаја за млијеко за децембар.

- Мљекарима су прије десетак дана исплаћене двије премије за млијеко, односно за октобар и новембар прошле године у износу од око четири милиона КМ. Било је нелогично да тада идемо и са трећом премијом, а у међувремену требало је исплатити и новац за инвалиднине и борачке додатке - рекао је портпарол Министарства Александар Мацановић.

Према његовим ријечима, осим треће, односно децембарске премије за млијеко, ускоро ће бити исплаћена и дуговања према произвођачима воћа и поврћа, као и новац за набавку механизације.

С друге стране, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС Владимир Усорац каже да не вјерује у обећања ресорног министарства, већ само Цвијановићевој, због чега су и затражили састанак.

- Засад су протести одгођени, јер је Влада РС платила двије премије, као и због обећања да ће исплатити и трећу те да ће кренути са овогодишњим обрачунима и исплатама за млијеко. Сви смо у контакту и сваког часа можемо једни другима дати сагласност, након чега идемо у протест - рекао је Усорац.

Додао је да је то закључак састанка Управног одбора, одржаног у понедјељак у Козарској Дубици.

Неслагања

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да не подржава никакве протесте својих колега, јер сматра да се све може постићи договором.

- Протести су крајњи начин остварења права пољопривредника. Надам се да до тога неће доћи - рекао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана