Прехладно и за скијање

Анита Јанковић
Прехладно и за скијање

Бањалука - Сувише ниске температуре које су посљедњих дана захватиле регион смањиле су и број скијаша на планинама у РС и БиХ, а забави и зимским чаролијама нису одољели само највећи љубитељи спортова на снијегу.

Иако је зимска туристичка сезона почела прије готово мјесец, посјећеност скијашких центара није на нивоу очекивања. Током децембра једва да је било снијега, а када је коначно пао температуре на термометру су се спустиле и до 25 подјелка испод нуле.

У Олимпијском центру "Јахорина" истичу да би сезона требало да буде многа боља и додају да је скијање могуће на стазама "Скочине" и "Пољице", гдје је у функцији и ски-лифт "Пољице". Отворен је и беби-лифт за најмлађе посјетиоце, те забавни парк "Огорјелица".

- Попуњеност је знатно смањена у односу на период око Нове године, када смо били попуњени 100 одсто. Мјеста сада има довољно за све оне који желе доћи на Јахорину и очекујемо да ће наредних дана бити погодније вријеме што би требало повећати долазак туриста - каже портпарол Олимпијског центра Јахорина Ивана Лиздек.  

Додала је да је осјетно смањење и броја страних гостију.

- Странаца сада има мало, али крајем јануара очекујемо посјету већег броја скијаша из Турске,  те током  фебруара из Мађарске - каже Лиздекова и додаје да су услови за скијање изузетно добри.

Ниске температуре смањиле су и број скијаша на планини Бјелашници иако снијега има у изобиљу.

- Хладно вријеме је узрок што је посјета за 20 процената мања у односу на очекивану, али смјештајни капацитети су добро попуњени и задовољни смо посјетом - рекао је координатор маркетинг службе предузећа ЗОИ 84 Суад Јусић и додао да је највише скијаша из БиХ, те мањи број гостију из региона.

Додао је да на стазама има од 50 до 30 центиметара снијега, те да су посјетиоцима на располагању два ски-лифта за одрасле и четири беби-лифта, а у понуди имају и ноћно скијање. У Планинском скијашком друштву "Љубијски рудар" кажу да ситуација није онаква какву су прижељкивали јер на Козари још нема довољно снијега.

- У функцији је само беби стаза током дана, док је велика стаза од 600 метара затворена због мањка снијега. Тренуто оскудијевамо са водом, па не можемо произвести вјештачки снијег. Мало воде које смо имали у оближњем језеру смо потрошили за осњежавање дјечије стазе - рекао је предсједник овог друштва Божо Грбић.

Ниже цијене

У Олимпијском центру Јахорина истичу да свакодневно раде на привлачењу што већег броја гостију, због чега ће од 15. јануара снизити цијене смјештаја у хотелу "Бистрица".

- Дневна цијена полупансиона од средине јануара износиће 66 КМ по особи у двокреветној соби - рекла је Ивана Лиздек. 

Дневне цијене ски-паса

Јахорина

25 КМ за одрасле

20 КМ за дјецу

Козара

15 КМ за одрасле

10 КМ за дјецу

Бјелашница

30 КМ за одрасле

21 КМ за дјецу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана