Предводници одбране Српске у сарајевској регији

Срна
Предводници одбране Српске у сарајевској регији

Пале - Прва романијска пјешадијска бригада била је једна од првих које су формиране на простору Републике Српске, а кроз њу је прошло 15.000 бораца, речено је јуче у Палама током церемоније обиљежавања дана ове бригаде, уз подсјећање да је више од 650 војника те јединице погинуло на бранику отаџбине.

Тим поводом на Централни споменик погинулим борцима Војске РС вијенце су положиле делегације Борачке организације Пале, представници општине Пале, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и некадашњи припадници бригаде. Прва романијска пјешадијска бригада произашла је из 216. брдске бригаде некадашње ЈНА, која је била стационирана у Хан Пијеску. Један од старјешина бригаде Бранимир Ђурковић рекао је да је кроз ту јединицу прошло 15 батаљона. Он каже да се и данас осјећају посљедице бомбардовања осиромашеним уранијумом, те додаје да је од 25 људи које је 1995. године довео са Нишићке висоравни у Хан Пијесак, пет умрло од карцинома.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, који је био и припадник Прве романијске пјешадијске бригаде, истакао је да није било једноставно ратовати на подручју Сарајева, гдје су били суочени са много јачим и бројнијим непријатељем. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана