Предузеће Хигра бесплатно саниралo водоводну мрежу y Рогатици

Сретен Митровић
Предузеће Хигра бесплатно саниралo водоводну мрежу y Рогатици

Рогатица - Суве славине и слаб доток воде коначно су постали прошлост за многе становнике Рогатице захваљујући радницима бијељинског предузећа "Хигра", који су бесплатно санирали дотрајалу водоводну мрежу у рогатичкој општини.

С обзиром на то да је над рогатичким предузећем "Водовод и канализација" отворен стечај, па нису у могућности да раде, из "Хигре" су притекли у помоћ и ријешили један од највећих комуналних проблема у Рогатици.

Проблем са дотрајалом водоводном мрежом дошао је до изражаја послије прошлогодишњег довођења воде новим транспортним цјевоводом од изворишта у Зиличини до главне пумпне станице у граду. 

На старој мрежи, под притиском нових количина воде, дошло је до кварова, па су потрошачи у појединим дијеловима града све чешће остајали без воде.

Осим тога, пумпа у станици у граду је стара више од 50 година, а процјењује се да су губици на мрежи износили 80 одсто.

Радници предузећа "Хигра" су прошле године градили транспортни цјеводовод од Зиличине до града, а радове су извели у рекордних два и по мјесеца, иако су, према уговору, могли да раде годину.

- Утврдио сам низ слабих тачака у и око пумпне станице, што је утицало на количину воде коју су добијали потрошачи, а нису били у домену уговорених радова у вези са градњом цјевовода. Свјестан чињенице да домаћи "Водовод и канализација" ни кадровски ни материјално не може ништа урадити, одлучио сам да им помогнемо. Дошао сам у Рогатицу са 15 радника и механизацијом, па смо за четири дана уз помоћ радника "Водовода и канализације" обавили радове који ће допринијети бољем снабдијевању водом - казао је директор и власник "Хигре" Драган Сарић.

Он је додао да су овим захватима увелико смањени и губици на мрежи.

- Између осталог, положили смо 130 метара новог цјевовода у улици Јанка Јоловића уз прикључак Дома здравља  - казао је Сарић.

Предузеће "Хигра" је о свом трошку обавило и низ других радова који су на листи приоритета, захваљујући чему ће се, између осталог, постићи и значајне уштеде електричне енергије, те резервоар Топлик, као врло важан објекат водоснабдијевања, поново ставити у функцију.

У рогатичком "Водоводу" кажу да не знају којим ријечима би описали гест радника "Хигре", који су о свом трошку извели радове.

- Помогли су нам сада кад је најгоре - рекли су у овом колективу.

Пројекат

Друга фаза пројекта "Санација водоводног и канализационог система", у којој је учествовало предузеће "Хигра", завршена је у новембру 2016. године. Овом фазом, уз замјену цјевовода дуж цијеле трасе, било је предвиђено да се ураде филтерски насипи око оба бунара на изворишту, изгради главни насип око и изнад бунара и да се постави нови цјевовод. Уз све те радове, извођач је обавио и додатне, мимо уговора, да би потрошачи имали боље снабдијевање водом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана