Представници Удружења "Божур РС" унијели радост у српске домове на Косову и Метохији: Осмијех дјетета нема цијену

Данијела Бајић
Представници Удружења "Божур РС" унијели радост у српске домове на Косову и Метохији: Осмијех дјетета нема цијену

БАЊАЛУКА - Срећа и осмијеси малишана из Новог Брда и Гораждевца остаће дубоко урезани у сјећању представника Удружења "Божур РС", који су велику радост у српске домове на Косову и Метохији унијели својом посјетом и скромним пакетима.

Удружење "Божур РС", које годинама помаже браћи у енклавама на Космету, успјело је да обезбиједи 50 пакета основних животних намирница и кућних потрепштина, те 15 дјечијих бицикала, као и два рачунара за предшколске установе  у Великој Хочи и Липљану, које су уручили поводом хришћанског празника Видовдана.

Предсједник овог удружења Ђорђе Грубишић по повратку са Косова и Метохије истакао је за "Глас Српске" да му је срце као Русија.

- Срећа и осмијех на лицу једног дјетета заиста нема цијену, а камоли њих неколико десетина. Они су се толико обрадовали нашој посјети и поклонима да немам ријечи којом бих то могао описати. Малишани су тамо жељни свега, а о свему оном чега наша дјеца имају у изобиљу могу само сањају - казао је  Грубишић.

Иако им је то била велика жеља, том приликом, каже, нису успјели да обиђу све српске породице, него само најугроженије.

- Били смо у домовима породица које имају чак 16 дјеце. То је милина видјети. Камо среће да не преживљавају свакодневне тортуре. Готово да нема дана да им не краду стоку и не пале аутомобиле. С обзиром на то да им је кретање и даље ограничено, мало ко може да заради који динар, углавном живе од пољопривреде, мада ни на њиви не прође дан, а да их не малтретирају - испричао је Грубишић.

Додао је да за пет дана, колико су боравили на Косову и Метохији, нису жељели да пропусте ни прилику да обиђу тамошње светиње, а манастирима Високи Дечани и Зочиште донирали су по 10-15 картона уља, док су у манастиру Грачаница присуствовали помену косовским јунацима.

Све ово, каже Грубишић, било би много теже изводљиво да нису наишли на подршку великог броја људи, а један од њих је и начелник општине Модрича Јовица Радуловић.

- Захваљујемо начелнику Модриче који нема је новчано помогао и не оклијевајући изразио жељу за даљом сарадњом. Имајући то у виду, једна од енклава коју смо обишли претходних дана исказала је вољу да се побратими са неком од општина из Српске. Предложио сам да то буде управо Модрича - казао је Грубишић.

 Нова акција

Ђорђе Грубишић каже да за празник Митровдан Удружење "Божур РС" планира нову хуманитарну акцију.

- Намјера нам је да напунимо један аутобус добровољних давалаца крви у сарадњи са бањалучким Удружењем добровољних давалаца крви, који ће за нашу браћу на Косову и Метохији донирати драгоцјену течност, коју би у сваком моменту имали на располагању - казао је Грубишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана