Представљено допуњено издање публикације "Године страдања 1941/42"

Срна
Представљено допуњено издање публикације "Године страдања 1941/42"

ПРИЈЕДОР - У Музеју Козаре у Приједору вечерас је промовисано друго допуњено издање публикације "Године страдања 1941/42" /НДХ и њени злочини над српским народом у Приједору и околини 1941/42: Прилог проучавању злочина геноцида над српским народом у Поткозарју/ аутора кустоса историчара Ведране Адамовић.

Адамовићева је рекла да је прво издање ове публикације објављено 2018. године, а да је друго издање опширније за педесетак страница и да је у раду на публикацији користила још неке доступне фондове и изворе.

"Намјера ове публикације била је да се кроз приказ власти НДХ и њених злочина у Приједору 1941/42. године укаже на дио тог највећег српског страдања. Тематски се бави истим стварима као и прво издање уз нове чињенице које дају још потпунију слику о дешавањима у Приједору 1941. и 1942. године", изјавила је Адамовићева новинарима.

Она је додала да се књига бави тематски и хронолошки различитим дешавањима: периодом успостављања НДХ, страдањем српског становништва у Илинданском покољу 1941. на више локација и мјеста, Козарском офанзивом 1942, постојањем сабирног логора на Циглани и завршава покољем у Великом Паланчишту и Горњем Јеловцу у октобру 1942. године.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић изјавио је новинарима да је, као и у претходним публикацијама Адамовићеве, и овдје очигледна њена посвећеност истраживачком раду.

"У овој публикацији она доноси још чињеница у вези са страдањем српских цивила на подручју Приједора током 1941/42. године и зато спада у драгоцјене примјерке стручне литературе која има као суштину и сврху проучавање страдања цивила у Другом свјетском рату", рекао је Радоњић.

Он је додао да је у издавању ове публикације значајна подршка републичког Секретаријата за вјере, Архива Републике Српске, Министарства просвјете и културе Српске и града Приједора.

На вечерашњој промоцији учествовали су и рецензенти књиге, историчари Жељко Вујадиновић и директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић.

Давидовић је оцијенио да је ово капитално дјело јер је геноцид над српским народом 1941-1945. године неспоран у многим елементима и начину његовог извршења.

"Ауторка публикације се прихватила великог подухвата да покаже на који начин се све тај геноцид у НДХ извршавао у једној локалној средини - од покоља, одвођења становништва у логоре, убистава дјеце, економског уништавања и уништавања Српске православне цркве. У темељу је требао да нестане цијели један народ", рекао је Давидовић.

Он је додао да је ауторка радила на многим изворима, на сјећањима и користила досадашњу литературу, те направила једно, према мишљењу историчара, врло озбиљно и истраживачки изврсно дјело које треба да буде примјер историчарима како да обрађују овакве теме на локалном нивоу.

"Козара заслужује једно комплетно истраживање које би потврдило ове елементе геноцида који је извршен у том периоду", рекао је Давидовић.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић оцијенио је да је и овај период, као и цијели Други свјетски рат, обиљежило велико страдање српског народа на подручју града.

"Драго ми је што се ауторка одважила да се фокусира на наш град и та страдања и мислим да је ово веома значајно дјело, јер велики број грађана Приједора, посебно оних млађих, не зна шта се дешавало и које су то локације гдје су се дешавали тако тешки злочини и страдање српског народа", нагласио је Павловић.

Он је додао да се та дешавања не смију заборавити, а да се мјеста страдања морају посјећивати и чувати сјећање на све страдале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана