Представљене компаније из Челинца које су успјешно уложиле средства ЕУ

Срна
Foto: Срна

ЧЕЛИНАЦ - У Челинцу су данас промовисане успјешно реализоване инвестиције компанија које су користиле средства из пројекта "ЕУ за бизнис", који финансира ЕУ у БиХ, а у оквиру којег УНДП проводи активности у сектору пољопривреде и прехране, те руралног развоја.

На имању винарије "Јунгић" представило се шест компанија које су добиле грант средства у оквиру овог пројекта: Винарија "Јунгић" из Челинца у сектору винарства, "Вимар" из Високог у сектор месне индустрије, Еко сир "Пуђа" из Ливна у сектору мљекарства, "Фармавит" из Љубиња у сектору поврћа, "Пољорад" у сектору мљекарства, те "Тривас" из Прњавора у сектору месне индустрије.

Шеф Кооперација Делегације ЕУ у БиХ Стефано Елеро рекао је Срни да су у оквиру овог пројекта подржане 82 компаније у БиХ и да је подршка приватним пословањима, односно приватним бизнисима, један од основних циљева пројекта. "До сада смо инвестирали 3,6 милиона евра у побољшање конкурентности и развоја фирми, а посебну пажњу посветили смо отварању нових радних мјеста, иновацијама и запошљавању жена.

Најважније је повећати конкурентност посебно у смислу иновација и модернизације пољопривредно-прехрамбеног сектора, задржати запосленост и повећати удио на тржишту", нагласио је Елеро. Према његовим ријечима, иновације и дигитализација су нешто са чим се суочио пословни сектор посебно у периоду пандемије и послије тога, тако да је јако важно да се услуге могу креирати према потребама купаца, као и да се до тих купаца може доћи путем интернета и трговине.

"Подршка овим иновацијама и озелењавање производних процеса јесте управо нова зелена агенда која је усвојена за западни Балкан. Надамо се да ће власти подржати ове процесе доношењем неопходних реформи за бољу организацију приватног сектора, како би они могли да искористе све могућности на домаћем и међународном тржишту", закључио је Елеро. Менаџер пројекта "ЕУ за бизнис" Исмар Ћеремида истакао је да су су овакви пројекти важни за привреду БиХ, поготово за сектор пољопривреде и прехрамбене индустрије, која је на неки начин запостављена, иако је важна за економију БиХ и доприноси са седам процената укупном БДП-у.

"Сва предузећа која су подржана овим пројектом повећала су запосленост. Запошљавање је примарно, али је важно да се појача конкурентност предузећа која ће потражњом и побољшањем квалитета својих производа имати потребу да запосле нове људе дугорочно", поручио је Ћерамида. Он је додао да је ово дугорочна развојна стратегија унутар приватног сектора, који ће јачањем своје конкурентности омогућити људима да буду запослени, да имају што квалитетнија радна мјеста, да имају добре услове рада и да не напуштају државу, да остају овдје и граде своју будућност.

Осим промоције успјешно реализованих инвестиција корисника овог пројекта, данас је у Челинцу организована и презентација о теми "Значају модернизације прерађивачких капацитета у пољопривредно-прехрамбеном сектору – изазови и перспективе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана