Представљен пројекат “Спомен-домаћинство Лепа Радић, Гашница”

Срна
Foto: Срна

ГРАДИШКА - Представници Централног културно-умјетничког друштва (ЦКУД) “Лепа Радић” представили су данас пројекат изградње спомен-комлекса најмлађој градишкој хероини Другог свјетског рата Лепој Радић у њеном родном селу Гашници.

Предсједник ЦКУД-а “Лепа Радић” Давор Симишић рекао је да је циљ пројекта под називом “Спомен-домаћинство Лепа Радић, Гашница”, чија је релизација већ започета, да комплекс који ће бити изграђен буде посвећен очувању лика и дјела ове хероине.

“Комплекс ће, осим централног и помоћног објекта и споменика, имати и додатне садржаје који ће практично обезбиједити и самоодрживост пројекта”, истакао је Симишић.

Он је навео да је укупна вриједност пројекта око 180.000 КМ и да подршку очекују од Градске управе, институција Републике Српске и БиХ, те донатора.

 “Прва фаза, која је подразумијевала обезбјеђивање земљишта и документације, јесте при самом крају и сада слиједи друга фаза, у којој је планирана изградња објеката”, рекао је Симишић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић навео је да Градска управа подржава изградњу спомен-комплекса посвећеног Лепој Радић јер се то уклапа у концепт градских власти да врати сјећање на историјске личности које су дјелима задужиле Градишку, као што је и ова хероина, која је у времену када је убијена имала мање од 18 година.

“Наше опредјељење је да на историјским чињеницама желимо да одгајамо нове генерације, да нам се трагични догађају више не понове. То је сигуран начин за опстанак на овим просторима и даљи развој”, истакао је Аџић.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Никола Крагуљ указао је да је очување сјећања на лик и дјело хероја Другог свјетског рата један од најважнијих задатака ове организације, која у свом чланству сада има још смо пет преживјелих бораца Народноослободилачког рата.

Крагуљ је истакао да је Други свјетски рат за Градишку био један од најтрагичнијих периода, у којем је изгубила око 16.500 цивила и бораца, те да је задатак СУБНОР-а и да спријечи ревизију историјских чињеница.

Представљању пројекта “Спомен-домаћинство Лепа Радић, Гашница”, у Културном центру Градишка, присуствовали су предсједник Савеза аматерских културно-умјетничких друштава Републике Српске Момчило Весовић, те представници Градске управе и јавних установа.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана