Представљен план израде пројекта Фоча - Шћепан Поље

Срна
Представљен план израде пројекта Фоча - Шћепан Поље

Фоча - Представници Института за грађевинарство упознали су данас руководство општине Фоча о плану израде пројектне документације за изградњу магистралног пута Сарајево - Фоча - Хум према Шћепан Пољу.

Замјеник директора Института Александар Цвијановић рекао је да је, према уговору који је потписан са Европском комисијом, рок за завршетак пројектантских радова 24 мјесеца.

“Пројекат је у техничком смислу врло захтјеван, али се надам да ћемо га квалитетно ријешити, јер смо окупили квалитетан тим стручњака са искуством у нискоградњи”, истакао је Цвијановић.

Он је појаснио да ће се прије главног пројекта радити идејне варијанте, а на основу њих физибилити студија и студија утицаја, те додао да након главног пројекта слиједи израда тендерске документације за уговорање извођења радова и експропријационих елабората.

“Дионица Брод на Дрини - Шћепан Поље је проблематична са много клизишта и одрона и услови изградње ће бити захтјевни, али се надамо да ћемо изнаћи најбољу трасу која ће можда бити нека од постојећих варијанти или ће то бити изненађење и за нас саме”, рекао је Цвијановић.

Он је подсјетио да је седамдесетих година прошлог вијека пројектована траса на вишу коту због планиране градње високе хидроелектране Бук Бијела, да би се након одустајања од такве електране приступило изради новог пројекта, трасом ближој постојећој, али да је и она проблематична.

“У техничком задатку који смо добили, то треба да буде модерна саобраћајница са врло комотним радијусима, са трећим тракама гдје су велики успони, тако да ћемо њеним завршетком добити квалитетну везу са Црном Гором”, рекао је Цвијановић.

Он је додао да ће се након прве компоненте пројекта, дионице Брод на Дрини - Шћепан Поље, одмах приступити пројектовању друге компоненте Сарајево - Фоча.

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да су упознати о задацима и циљевима пројектаната и да се у овој локалној заједници сви радују овом пројекту.

“Видимо да су средства за пројектну документацију одобрена и да ће озбиљан тим у којем су представници шпанских и домаћих фирми посао урадити квалитетно и у планираним роковима. Како смо информисани, цијела ова траса требало би да буде завршена до 2020”, рекао је Машић.

Из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске раније је саопштено да је Европска комисија за израду пројектне документације обезбиједила 1,7 милиона евра.

Процијењено је да ће изградња пута коштати око 62 милиона евра, а извори финансирања још нису обезбијеђени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана