Предсједнику Скупштине општине Србац не дају у салу

Цвија Мркоњић
Предсједнику Скупштине општине Србац не дају у салу

Србац - Новоизабрани предсједник Скупштине општине Србац Горан Гаврановић сазвао је за 19. мај ванредну сједницу парламента која ће, по свему судећи, бити одржана без одборника странака окупљених око начелника општине Драге Ћирића, који су одлучили да бојкотују сједницу.

Парламент ће засједати на резервној локацији, јер су разријешени предсједник Скупштине општине Зоран Ђукић и секретар Драгица Вранић, који не желе да одступе са тих позиција и даље обављају те дужности, одлучили да закључају врата скупштинске сале. Нова скупштинска већина, коју чине одборници СНСД-а и ДНС-а, у потрази је за мјестом гдје ће бити одржана сједница, а привремена скупштинска сала могао би постати Дом културе.

- Након што су ми забранили коришћење скупштинског печата сада сам суочен са новим опструкцијама. Општинске службе нису хтјеле да заведу у регистре захтјев за сазивање сједнице, нити да дистрибуирају скупштински материјал одборницима који сам морао послати поштом. Тражио сам просторију за одржавање сједнице, али, по свему судећи, и то ће бити забрањено - рекао је Гаврановић.

Он додаје да је сазвао сједницу, јер је прошло више од мјесец од када су смијењени скупштински функционери, а још није обављена примопредаја дужности. Министарство управе и локалне самоуправе РС је дало препоруке да се новом предсједнику Скупштине и осталим новоименованим руководиоцима што прије омогући коришћење просторија, печата и документације, али за сада од тога нема ништа.

- Игнорисање препорука ресорног министарства довело је до ванредних околности и блокаде функционисања Скупштине општине. Тражићемо на сједници да буду именоване комисије за примопредају дужности и убрзан поступак за опозив Ћирића, што је нова скупштинска већина подржала на прошлом засједању - истакао је Гаврановић.

Ђукић и даље тврди да је прошла сједница србачког парламента била нелегална и да је засједање заказано за уторак сазвано у супротности са Пословником о раду Скупштине општине. Ђукић наводи да ванредна сједница може бити сазвана само у случају елементарних непогода, епидемија и других опасности по грађане.

- Друштвени живот се одвија нормално. Буџет је недавно усвојен и све активности општинске управе се обављају по плану. Нема потребе за ванредним засједањима. Скупштина је сазвана без печата, што је још један доказ да је нелегална - рекао је Ђукић и додао да одборници из коалиције, чији је дио и његова странка, неће доћи на сједницу.

Допис

Зоран Ђукић истиче да је Министарству управе и локалне самоуправе РС послао доказе да је априлска сједница србачког парламента одржана незаконито, али да још није добио одговор.

- Сматрамо да се министарство отворено ставило на страну СНСД-а и ДНС-а, јер су њима послали допис у року од три дана наводећи да је сједница била легална, а ми чекамо на одговор већ три седмице, због чега се осјећамо као грађани другог реда - истакао је Ђукић.

 

Гаврановић

 

- Забранили су ми коришћење печата

- Убрзаћемо поступак за опозив Ћирића

- Потпуна блокада Скупштине општине

 

Ђукић

- Прошла сједница била нелегална

- Активности управе се обављају по плану

- Нема потребе за ванредним засједањима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана