Предсједник Скупштине општине Шипово жениној фирми додијелио посао изградње водовода

Данијела Стоканић
Предсједник Скупштине општине Шипово жениној фирми додијелио посао изградње водовода

Шипово - Драгољуб Вујковић, који је недавно пресудом бањалучког Окружног суда враћен на функцију предсједника Скупштине општине Шипово, за вријеме мандата ангажовао је мимо закона фирму своје супруге за посао изградње водовода у овој локалној заједници, чиме је злоупотријебио службени положај.

Закључила је то Комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти РС, на чије се рјешење Вујковић жалио, али је жалба одбијена као неоснована.

Вујковић је, како је наведено у рјешењу комисије, без сагласности Министарства финансија РС, посредством Комуналног предузећа "Лисина", приступио градњи водовода "Дубраве" у вриједности од 93.256 КМ. За ископ земље "Лисина" је ангажовала предузеће "Оптимеџ" у власништву Вујковићеве супруге Раде.

Вујковић, који је кадар ДНС-а, смијењен је прошле године, али је пресудом Окружног суда у Бањалуци из маја ове године враћен на ову функцију.

Милан Плавшић (СНСД), који је Вуковића наслиједио на челу локалног парламента, тврди да је ово само једна у низу злоупотреба положаја његовог претходника.

- Бивши директор Комуналног предузећа "Лисина" Милорад Пиљић је уз помоћ Вујковића из ове фирме извлачио огроман новац, између осталог, кредитом, а потом обнављао возни парк по абнормалним цијенама - истакао је Плавшић.

Осим тога, додаје, они су годинама сипали гориво на рачун комуналног предузећа, те куповали разне дијелове за сопствена возила.

- Због тога сад испашта општинско комунално предузеће које је у дубиози око милион и по марака, што кроз смањење основног капитала, што кроз кредитна задужења - истакао је Плавшић.

Дубиозу у "Лисини" потврдила је и директор ове комуналне фирме Драгица Дакић истичући да је доласком на ову функцију у септембру прошле године затекла огромна дуговања. Додала је да доприноси радницима нису уплаћивани годинама.

- Настојимо да се на све могуће начине извучемо из овог колапса, односно да сведемо обавезе на нулу, а то, између осталог, подразумијева и враћање кредита. Упркос стању у којем се налази предузеће, цијене комуналних услуга нисмо мијењали од 2006. године - рекла је Дакићева.

Вујковић је одбацио оптужбе казавши да долазе од СНСД-а с намјером да га политички елиминишу пред локалне изборе.

- Судом ћу утврдити право стање и тражићу одштету у овом случају - рекао је Вујковић истичући да је Плавшић незаконити предсједник Скупштине општине те нагласивши да је недавно разријешен с те функције пресудом бањалучког Окружног суда.

Плавшић не спори ову пресуду, али поручује да и даље није разријешен дужности предсједника Скупштине.

Сједница

За данас је заказана сједница Скупштине општине Шипово на којој би требало да буде испоштована одлука бањалучког суда о враћању Вујковића на дужност. Ипак, постоје најаве да ће он поново бити смијењен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана