Пред србачким пчеларима неизвјестан период: Дневно губе два килограма меда

Дејан Јовичић
Пред србачким пчеларима неизвјестан период: Дневно губе два килограма меда

СРБАЦ - Ниске температуре и мраз у априлу ове године утицали су да приноси багремовог меда у србачкој општини буду испод свих очекивања, због чега пчелари очекују значајне губитке.

Предсједник удружења пчелара “Кошница” из Српца Ранко Мачинковић каже да је багремова паша дјелимично успјела у Коровима и Ножичком, али да је свеукупна ситуација веома неповољна.

- Изашли смо добро из зиме, која је била блага и мислили да ће ово бити једна од најбољих година. Али тада нас је погодио мраз, што се одразило на цвјетање багрема, а питање је какви ће бити и остали приноси. Примјетно је да сваког дана губим у просјеку око два килограма меда. Из пет друштава изврцао сам свега 40 килограма, а у нормалним условима би требало да буде барем 100 килограма меда - рекао је Мачинковић.

Он је изразио увјерење да смањени приноси неће довести до повећања цијене меда.

- Пандемија вируса корона ослабила је куповну моћ становништва, тако да је грађанима пуно дати и 15 КМ за теглу меда, колико се сада издваја у просјеку. Наше удружење ће заузети став да не дође до поскупљења, а уколико то неко од пчелара уради на своју руку, од тога се ограђујемо - истакао је Мачинковић.

Један од најпознатијих србачких пчелара Жељко Игњатић каже да је све теже бавити се пчеларством због промјенљивих климатских услова, али и разних болести које захватају пчелиња друштва.

- Појавиле су се разне болести попут варое, а проблем нам представља и преурањено ројење пчела, које је ове године било нарочито изражено. Климатске прилике нам све више отежавају врцање меда, због чега је подбацила и багремова паша као једна од најважнијих у години, тако да ће година бити изузетно тешка - рекао је Игњатић, који се пчеларством бави већ 25 година и има 210 кошница.

Игњатић додаје да је 2014. година за вријеме великих поплава била једна од најтежих за бављење пчеларством, док је 2018. била међу бољим годинама јер је тада произвео око 3,5 тона меда.

- Било је веома тешко и изазовно одржавати пчелиња друштва за вријеме ванредног стања, али захваљујем локалној управи и полицијској станици који су препознали потребе пчелара и обезбиједили им дозволе за кретање у овом периоду - казао је Игњатић.

Помоћ

Србачки пчелари добили су прошле године 6.930 КМ од ресорног министарства, а од општине Србац 500 КМ које су дистрибуирали пчеларима према одређеним критеријумима. Путем пројекта ИФАД-а добили су заједничку опрему за израду сатних основа, топионик за восак, стерилизатор и пресу укупне вриједности 3.900 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана