Пред породицом србачког борца неизвјесна зима: За 15 минута ватра прогутала залихе хране

Дејан Јовичић
Пред породицом србачког борца неизвјесна зима: За 15 минута ватра прогутала залихе хране

СРБАЦ - Демобилисани борац Драган Митровић из Пријебљега код Српца, ни три седмице након што му је пожар причинио огромну материјалну штету у домаћинству, не зна како ће са породицом прегурати предстојећу зиму.

Несрећа се догодила 2. октобра око 13 часова када су у великој буктињи до темеља изгорјели помоћни објекат и кошана, у којима су били смјештени кућански апарати, намјештај, сточна храна и пољопривредне машине.

Иако су србачки ватрогасци брзо стигли на лице мјеста, штета је била тотална, а само захваљујући правовременој интервенцији спријечено је да пожар захвати и Драганову породичну кућу.

- Након ручка смо кренули да обавимо гласање за изборе и тада сам у дворишту чуо пуцкетање. Видио сам да гори кабл на помоћном објекту и пожурио сам да искључим струју, али било је касно. Ватра се већ почела ширити и захватила је канистере бензина, који су експлодирали, а крхотине су ме засуле са свих страна. Температура је била огромна, није се могло прићи, али сам ипак покушао улетјети унутра и спасити нешто од ствари, међутим, дјеца ми нису дозволила - присјећа се Драган.

Каже да му је у пожару уништена готово сва имовина коју је тешком муком стицао деценијама, а укупна штета, према његовој процјени, износи најмање 40.000 КМ.

- Све је нестало буквално за петнаестак минута. Имао сам у објектима три замрзивача пуна меса и поврћа капацитета око хиљаду литара, фрижидер, два шпорета, двије моторке, тример и компресор, три шиваће машине, браварију, сав алат и прибор и тридесетак литара ракије старе десетак година, коју сам намијенио једног дана за кћеркину удају. Изгорјели су ми и усјеви, као и храна за десетак оваца и пар свиња које узгајам - каже Драган.

Да несрећа буде већа, пар дана прије пожара у објекат је изнио регал и креденац јер је планирао да у кући лијепи плочице, тако да су му и ове ствари уништене, а заједно са њима и лични документи.

- Изгорио је и стари скупоцјени грамофон за који сам био емотивно везан и чија је само игла вриједјела пар стотина марака. Било је ту и старих телевизора, затим четири нове зимске гуме за кћеркин аутомобил и још доста тога што је потребно за нормалан живот - каже Драган.

У помоћ му је прва прискочила Борачка организација општине Србац, која му је купила мањи замрзивач како би обезбиједио барем нешто хране за зиму.

- Општина Србац је најавила да ће помоћи у набавци грађе за нови објекат, а понудило се и неколико комшија да ми помогне у радовима. Требаће ту још доста новца и мајстора да се све заврши и објекат барем покрије до зиме, али нисам у финансијској ситуацији да то самостално изнесем. У оваквој кризи и сталним поскупљењима тешко ми је и да купујем поново све ствари и крећем испочетка. Уздам се у Бога и помоћ добрих људи - каже Драган.

Шеснаеста бригада

Драган живи у домаћинству са супругом и млађом кћерком, док је старија кћерка удата и живи у Српцу. Има и двоје унучића.

Већ годинама је предсједник Мјесног одбора Борачке организације Пријебљези и учесник је рата од првог дана.

- Прошао сам сва ратишта у саставу Шеснаесте крајишке моторизоване бригаде и поносим се тиме, јер је добро познат њен углед и допринос у стварању Републике Српске - истиче Драган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана