Пред Црвеним стијенама и Русима застаје дах

Милош Васиљевић
Пред Црвеним стијенама и Русима застаје дах

СОКОЛАЦ - Нетакнута природа, адреналин и љубав ка алпинизму привукли су на Романију руске студенте на размјени у Београду, који су уживајући у планинским походима вија ферате “Соколов пут” осјетили чари висина на Црвеним стијенама пред којима застаје дах.

Далеко од асфалта и ужурбаности највећег града Србије, студенти из Санкт Петербурга прошли викенд замијенили су адреналинским изазовима и панорамским разгледањем популарне дестинације на истоку Српске.

Члан Управног одбора Планинарског друштва “Гласинац” из Сокоца и водич Мирослав Дивчић рекао је за “Глас Српске” да им је веома драго да су угостили студенте из Русије што, како каже, потврђује да њихова планина постаје све препознатљивија у свијету.

- Два студента су нас посјетили у новембру, јер су чули за вија ферату и тада је договорен долазак групе на прољеће. Заљубљени су у авантуристички туризам и одушевљени Романијом и њеним природним љепотама иако долазе из земље која обилује природним атракцијама - рекао је Дивчић.

Како каже, Руси су жељни авантуре и адреналина, али нису класични планинари.

- Сви су успјешно завршили успон и одушевљени виђеним. Слике су стигле и до Санкт Петербурга, а импресионирани су гостопримством и срдачношћу наших људи - рекао је Дивчић.

По много чему ова ферата се издвојила од других.

- Има доста вија ферата у БиХ, али “Соколов пут” је због саме морфологије стијена и приступачности, али и професионалности људи који раде, вјероватно најпосјећенија код нас, па и шире -  казао је Дивчић.

Наглашава да је лани имао прилику да предводи госте српског поријекла који генерацијама живе у Лас Вегасу.

- Ту су били и алпинисти из Лондона, али и група Малезијаца. Честе су и посјете из Катара и Дубаија који су на пропутовању у нашој земљи.  Ова вија ферата је намијењена за планинаре, али и за почетнике и туристе. На нама је највиша одговорности када дођу туристи без искуства, јер су планинари навикли на слично - рекао је Дивчић.

Свака  посјета их радује, а како каже, највише из земаља у којима алпинизам има дугу традицију.

- Прије петнаестак дана смо имали три групе Словенаца по 50 људи из Марибора. Када нам дођу гости из земље гдје је алпинизам доста заступљен знамо да смо на добром путу - казао је Дивчић.

Иако је прољеће са собом донијело падавине и неповољне услове за успоне,

имају најаве да ће у остатку маја и комплетном јуну бити велики број посјета.

-  Биће пуно све до јесени, јер ми затварамо сезону пењања крајем октобра зависно од временских услова. Зими не препоручујемо никоме пењање, јер увијек постоји могућност ерозије камења - казао је он.

Секретар ПД “Гласинац” Вера Мијатовић казала је за “Глас Српске” да је пандемија вируса корона људе приближила природи од које ни послије ње нису одустали.

 - Ова ферата је интересантна љубитељима адреналина, а корона је у многоме утицала да људи изађу у природу. Од тада видимо да се све више људи пење, шета и ужива у активном одмору - рекла је Мијатовићева.

Стазе

Вера Мијатовић нагласила је да су недавно организовали велики традиционални прољећни поход  “Врховима Романије”.

 - Стазе су идеалне, маркиране и приступачне за све узрасте. Лани смо маркирали три хајдучке стазе на Романији и то су “Старина Новак”, “Дијете Грујица” и “Мали Радојица”. У близини планинарског дома је и адреналин парк за дјецу од шест до 12 година, тако да је доступан и тај садржај за најмлађе - рекла је Мијатовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана