Прецизна прогноза чува усјеве у Херцеговини

Анита Јанковић Речевић
Прецизна прогноза чува усјеве у Херцеговини

ТРЕБИЊЕ - Савремена агрометеоролошка станица захваљујући којој ће пољопривредници са подручја Херцеговине сачувати усјеве, јер ће имати прецизне информације о временским условима, пуштена је у петак у рад на парцели требињског Центра за газдовање кршем.

Аутоматска мјерна станица постављена у Требињу вриједна је око 100.000 КМ и једна је од пет таквих станица на простору Српске, а које је Републичком хидрометеоролошком заводу донирала влада Јапана.

Ријеч је о станицама које мјере читав сет метеоролошких података, попут температуре и влажности, брзине вјетра и правца, ваздушног притиска, количине и типа падавина, сунчевог зрачења и видљивости. Добија се и сет података за агрометеоролошке анализе и прогнозе, укључујући температуру и влажност земљишта на различитим дубинама, влажност листа и висину снијега, а ти подаци допринијеће побољшању аграрног сектора Српске.

Вршилац дужности директора Републичког хидрометеоролошког завода Дарко Боројевић рекао је да је ова станица постављена у дијелу који је значајно пољопривредно земљиште у Херцеговини.

- Мјерењем температуре, влажности земљишта, влажности ваздуха и свих других параметара који се преносе на наш сервер у реалном времену и њиховом софтверском анализом ради се прогноза појаве болести за биљке. Може се процијенити најпогодније вријеме и начин третирања неке пољопривредне културе одређеном заштитом да би било смањено њено пропадање - рекао је Боројевић и нагласио да је веома значајно што је овим добијена и друга мјерна локација у Требињу, осим основне метеоролошке станице, јер сад могу бити вршене упоредне анализе параметара.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у ресору водопривреде Милан Гаврић каже да се очекују велики бенефити од ове станице. Он је истакао да ће пољопривредницима све информације бити доступне посредством савјетодавних служби ресорног министарства, Републичког хидрометеоролошког завода, Центра за газдовање кршем и градског Аграрног фонда.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић сматра да ће уз систем за наводњавање прецизни подаци о временским приликама много значити локалним пољопривредницима.

- Веома је важно што ће све бити увезано са метеоролозима, који раде на “Хидроелектранама на Требишњици”, али и са градским Аграрни фондом и “Противградном превентивом”. У претходном периоду инсталиран је и одређен број ракета у Требињу, тако да када све то буде увезано, сигурно је да ће нам доста значити да се на вријеме реагује - рекао је Ћурић.

 Избор локација

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да су приликом избора локација за постављање станица у обзир узете територијална расподјела, али и заступљеност пољопривредне производње у региону.

- Као локације су одабране Слатина у близини Бањалуке, Прњавор, Шамац, Љубиње и Требиње. Остало је да буде постављена још станица у Љубињу, а то је планирано у наредном периоду - рекли су у министарству.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана