Празник светог Василија Острошког прослављен у Мркоњићима, родном мјесту светитеља

Срна
Празник светог Василија Острошког прослављен у Мркоњићима, родном мјесту светитеља

ТРЕБИЊЕ - Велики број вјерника из свих крајева Херцеговине дошао је данас у Мркоњиће, родно село Светог Василија Острошког и Тврдошког да присуствује Светој архијерејској литургији коју су служили Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и умировљени владика Атанасије.

Владика Димитрије у бесједи рекао је да Свети Василије према вјерном народу зрачи милошћу и љубављу Божијом, те подсјетио да је велики светитељ сваки свој дан посветио Богу и добру сваког човјека којег је срео на свом путу.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски нагласио је да је много радостан због тога што су данас сви окупљени у овом новоподигнутом манастиру у Мркоњићима.

- Чини ми се да ће овај манастир и аутентични живот наших сестара и нама помоћи да то присуство Светог Василија и Бога у кога је он вјеровао доживљавамо сваки дан све јаче и потпуније. Тако ће овдје, ако Бог да, сестре да нам јављају блискост Бога, блискост Светог оца нашег Василија и блискост која би требала да влада међу свима нама и љубав Божију која би требала да прожме наше животе - рекао је владика Димитрије.

Владика Димитрије је изразио захвалност свима коју су дали материјална средства за овај манастир - Републици Српској, Србији, али и вјерном народу који долази да се моли овдје, помажу радом или на било који други начин и поручио да ће светитељ све наградити.

Предсједник Црквеног одбора Мркоњићи Раде Бошковић захвалио је вјерном народу који је данас присуствовао прослави празника.

- У име мјештана из Мркоњића хвала свима који су данас стекли храброст да дођу на овај богоугодни дан светитеља - рекао је Бошковић новинарима.

Драган Батинић, члан Планинарског друштва "Коритник" из Билеће, чији су чланови прешли 60 километара да би стигли у Мркоњиће на прославу празника Светог Василија, рекао је да су пуни утисака и да је то прелијепо искуство за њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана