Празник рада Добојлије дочекали уз Градски дувачки оркестар

Срна
Празник рада Добојлије дочекали уз Градски дувачки оркестар

ДОБОЈ - Испред Ватрогасног дома у Добоју јутрос је уз Градски дувачки оркестар на традиционалном првомајском уранку почело обиљежавање Међународног празника рада.

Извођењем корачница и других нумера, оркестар је наставио готово стогодишњу традицију, а капелник Горан Митровић је нагласио како не одустају од манифестације која се ријетко његује и у другим државама.

- Почели смо јутрос у пет часова испред Ватрогасног дома, након чега смо обишли све дијелове града - рекао је новинарима Митровић, по доласка оркестра у Парк народних хероја.

Према његовим ријечима, околности са вирусом корона спријечиле су овај оркестар да ове године обиљежи свој јубилеј, 100 година постојања.

Александар Билић каже да је у оркестру шест година, и са већ доста пријатних успомена и позитивном енергијом коју ће још дуго времена дијелити са грађанима.

Градски дувачки оркестар, као оркестар за "свадбе и сахране", располаже разноликим и широким репертоаром, те уз маршеве, домаће и стране корачнице наступају и са свадбарском и народном музиком.

Оркестар броји 10 сталних чланова, од инструмената заступљене су четири трубе, два тенора, један кларинет, велики и мали бубањ и бас туба.

У оквиру оркестра ради бесплатна музичка школа за полазнике трубе и отворени су за нове чланове.

Основан 1921. године у оквиру друштва "Соко", а под вођством диригента Антонија Скутарија, оркестар је брзо оспособљен за наступе, и од тада су многобројни наступи дувачког оркестра утицали и доприносили обогаћивању садржаја културно-забавног живота у Добоју.

Шамац

Млади у Шамцу јутрос су почели прославу 1. маја уз Саву и Босну, али се већина становника одлучила да празник рада проведе у кућној атмосфери.

У продавницама и апотекама, које и јутрос раде, нема гужви, али се на улицама осјећа живост празника.

Честитку суграђанима поводом Међународног празника рада упутио је начелник општине Ђорђе Милићевић који је подсјетио да овај празник подсјећа и указује на историјску борбу за радничка права и достојанство човјека који својим часним и поштеним радом обезбјеђује егзистенцију себи и породици.

- Овај празник нас треба подстаћи да радом, властитом способношћу и позитивном енергијом стварамо стабилно економско окружење и бољу будућност за све нас - навео је Милићевић.

Зворник

 На традиционалним зворничким излетиштима Градској плажи, средњовјековној тврђави Ђурђев град, зворничком језеру и околним мјестима, на која посјетиоци радо излазе, јутрос су без првомајског уранка.

На Градској плажи на обали Дрине, гдје се највише излетника окупља, јутрос је изашло само неколико рибара у нади да ће им првомајско јутро донијети добар улов, те неколико шетача паса.

И шеталиште поред Дрине, које је једно од најомиљенијих мјеста, је празно, као и теретана на отвореном.

Излетници су одустали од првомајског уранка, прије свега, због епидемиолошких мјера проузрокованих вирусом корона, али и због припрема за наступајуће васкршње празнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана