Празнични ручак за сиромашне чека на хуманост

Данијела Стоканић
Празнични ручак за сиромашне чека на хуманост

Бањалука - Јавним кухињама у РС неопходна је помоћ како празнични ручак не би био само сан 1.200 њихових корисника и да би им бар у дане празника обезбиједили колико-толико прикладније оброке од оних које им сервирају свакодневно.

Представници организација Црвеног крста широм РС апелују на све који су у могућности да донирају храну и помогну социјално угроженим суграђанима да осјете радост празника и празничне трпезе.

Генерални секретар Црвеног крста РС Ђоко Михајловић истиче да општинске и градске организације, у оквиру којих раде и јавне кухиње, дају све од себе како сиромашни ове године не би остали без празничног ручка.

- Међутим, ситуација је таква да ће мало која јавна кухиња успјети без помоћи добрих људи. Зато позивам све који могу да нам помогну да усрећимо те људе, јер наше мало за њих значи много - рекао је Михајловић.

Секретар општинског Црвеног крста Билећа Снежана Капор истиче да је њиховим корисницима драго кад за празнике добију календар или оловку, те да би и мало богатији празнични оброк за њих значио пуно.

- До сада смо им, без обзира на то да ли је обичан дан или празник, дијелили по хљеб или литар млијека. То смо успијевали захваљујући општини, која упркос тешкој ситуацији издваја новац за те намјене. Најсрећнији бисмо били када бисмо им бар за празнике могли приуштити неко месо или колач, али то је немогуће - рекла је Капор, позвавши све који су у могућности да им помогну да обрадују сиромашне суграђане.

У сличној ситуацији, бар кад је у питању празнични ручак, налази се и 435 корисника бањалучке јавне кухиње. Према ријечима секретара бањалучког Црвеног крста Жељкице Илић, за сада није планиран празнични ручак за социјално угрожене становнике, као што је то био случај прије двије и више година.

- Наши корисници до краја ове године ће имати уобичајен оброк, након чега неколико дана нећемо радити. За тај период добиће пакете са сувом храном. Празнична трпеза  биће уприличена једино ако се у међувремену јаве донатори, јер ми нисмо у могућности да било шта направимо - рекла је Илићева.

Бањалучанин, који није желио да му име објавимо, каже да готово свакодневно са супругом дође по свој оброк у јавну кухињу Црвеног крста.

- За мене је празник кад год имамо шта јести. Мјесечно примамо 100 марака. Кад платим све режије, остане нам сасвим мало новца за храну и остале потребе, а на силу у гроб не можемо - рекао је он и додао да је добро док су супруга и он колико-толико здрави и покретни.

За разлику од Билећана и Бањалучана, сиромашни Приједорчани би ове године за празнике могли добити мало богатији ручак.

- Још нисмо сигурни шта бисмо могли припремити за тај ручак, али ћемо настојати да их обрадујемо пристојним оброком. Наравно, све зависи од новца. Ако нам се јаве донатори, и ручак ће сигурно бити квалитетнији - рекао је предсједник Удружења "Хљеб живота" Данко Малешевић.

Помоћ добрих људи, посебно у дане празника, потребна је и сиромашним становницима Добоја, Власенице, Теслића, Бијељине и других градова.

Огрјев

Осим намирница за припрему празничне трпезе, сиромашним становницима су пријеко потребни и огрјев, пелене за одрасле и средства за хигијену.

- Већина корисника организација Црвеног крста широм РС давно су остали без огрјева јер сви су добили по метар дрва. То се потроши за неколико дана - рекао је Ђоко Михајловић и додао да ће настојати да од Нове године јавну кухињу имају сви градови и општине у РС.

435 БАЊАЛУКА

270 БИЈЕЉИНА

140 ПРИЈЕДОР

100 ТЕСЛИЋ

60 БИЛЕЋА

50 ВЛАСЕНИЦА

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана