Празници дижу цијену прасића

Данијела Стоканић
Празници дижу цијену прасића

Бањалука - Васкршњи и првомајски празници, као и Ђурђевдан, једна од најчешћих слава, све су ближе због чега је на пијацама у РС настала права јагма за прасићима, док ријетки пазаре јагањце.

Како се ближе празновања, тако и цијене варирају, а трговци стоком задовољно трљају руке поручујући да би пред саму славу Ђурђевдан требало да дође до скока цијена.

Цијена прасади по килограму живе ваге у РС креће се од 3,80 до шест марака, док јагњад коштају од пет до шест марака.

Један од продаваца на бањалучкој Новој пијаци Недељко Рашић из Милосаваца код Лакташа јуче, како каже, није ни дошао, а већ је продао троје прасића.

- Најчешће се купују прасићи до 25 килограма, а тренутно на пијаци их продајем за четири и по КМ по килограму, док се код куће могу пазарити за пола марке јефтиније - рекао је Рашић.

Одмах до њега муштерије дочекује Мирко Срдић из околине Бањалуке. Цијене код овог домаћина су такође као код Рашића, али продавци не крију да би ускоро могло доћи до поскупљења.

- Цијена прасића у посљедњих мјесец скочила је за пола марке. Очекује се наставак раста цијена које би након првомајских и васкршњих празника, због Ђурђевдана могле  достићи и пет марака по килограму - рекао је Срдић.

На Новој пијаци у Бањалуци јуче смо затекли Остоју Бајића, који је пажљиво бирао прасе за предстојеће празнике.

- Искрено, прасад је скупа за наш џеп, али шта да се ради, мора бити на трпези за Васкрс и славу. За Васкрс сам планирао да купим прасе највише до 15 килограма, док за славу то могу учинити и идућих дана - рекао је Бајић.

Добојлија Петар Марић ће за куповину прасета издвојити више од стотину марака како не би прекинуо традицију да се на васкршњој трпези нађе печење.

Сличне цијене су и у Бијељини гдје је за прасе од 25 килограма, колико се најчешће купује када је у питању печење на ражњу, потребно издвојити и до 125 марака.

Продавци објашњавају да су најскупље мангулице чија цијена достиже и шест марака по килограму.

- Прасад су у посљедњих 15 дана поскупјела због надолазећих празника, јер само тад успијемо нешто да зарадимо. Цијена се неће мијењати све док не прође и Ђурђевдан, кад ће пасти до марку - рекао је бијељински фармер Мирко Лончар. 

И дервентска сточна пијаца врви од знатижељних купаца.

- Иако муштерије стално желе да се цјенкају, прасићи су, с обзиром на издатке док их узгојим, прејефтини. Док набавим храну, довезем их на пијацу, платим маркице за њих, рачуница на крају не буде никаква - рекао је трговац Јован Б., који прасиће цијени четири марке по килограму.

Продајом су задовољни и становници Српца, гдје килограм живе ваге прасади кошта од три и по до четири и по марке. 

Сточари се надају да ће добра продаја прасића бити настављена, док, с друге стране, нису задовољни продајом јагњади која су двоструко мања у односу на прасад.

Продаја стоке све више се сели са пијаца, традиционалних мјеста трговине, па у посљедње вријеме сточари нуде прасиће и јагањце путем интернета или огласа. 

Јаја

На пијацама, као и у маркетима пред васкршње празнике очекује се повећана продаја јаја. Домаћицама је важно да јаја буду свјежа па због тога треба да пазе гдје ће их купити.

Међу продавцима на бањалучкој сточној пијаци истиче се старина са шеширом који у корпици нуди купцима свјежа јаја. Овај старина ведрог духа каже да му и поред година које је нанизао није тешко да устане у зору како би стигао на пијацу и понудио својим муштеријама свјежа јаја.

Он објашњава да се свјежина најбоље може препознати по мирису. За 30 домаћих јаја потребно је издвојити шест марака.

Цијене прасића (у маркама):

3,8 - 4,5  БАЊАЛУКА

3,5 - 4,5  ДОБОЈ

4 - 5     БИЈЕЉИНА

3,5 - 4  МОДРИЧА

4         ПРЊАВОР

4         ДЕРВЕНТА

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана