Правосудни органи нијеми за покољ у Јошаници код Фоче

Р. Ђ.
Правосудни органи нијеми за покољ у Јошаници код Фоче

Фоча - Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем вијенаца јуче су у селу Горња Јошаница код Фоче обиљежене 23 године од покоља, у којем су припадници Армије РБиХ убили 56 српских цивила, а цијело село уништили.

Злочин се десио на Никољдан, 1992. године, а родбина због неприступачног пута није била у могућности да зими обиљежи помен, већ то годинама уназад обиљежавају у мају.

Сви се и послије више од двије деценије питају зашто правосудни органи ћуте над убијеним двоипогодишњом Данком Тановић, осмогодишњим Драженом Вишњићем и многим другим жртвама које су погубили припадници Прве подрињске бригаде Армије РБиХ из Горажда. Правду чекају и преживјели свједоци покоља.

- Било је страшно. Не знам ни како сам остала жива, тај дан су убијали све што су стигли - прича Душанка Лаловић.

Како би сачували сјећање на убијене јуче су освештани темељи цркве у Јошаници. Земљиште је уступила породица Вишњић, која је највише страдала у никољданском покољу.

- Одлучили смо да се крај споменика направи ова мала црква гдје ћемо се састајати и молити за наше страдале у Јошаници - каже предсједник Одбора за изградњу цркве Славко Ђорђевић који је у Јошаници изгубио сестру и зета.

Припадници Армије БиХ којом је командовао Заим Имамовић окружили су Јошаницу на Никољдан ујутру, у вријеме када је већина Срба почињала славље или дошли код родбине на славу. За врло кратко вријеме освојено је и похарано ово село, а мјештани поубијани, злостављани и масакрирани на кућном прагу и на очиглед својих најближих.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана