Пожњевено око 80 одсто површина засијаних пшеницом

Срна
Пожњевено око 80 одсто површина засијаних пшеницом

БИЈЕЉИНА- Жетва на подручју Семберије, према слободној процјени, обављена је на готово 80 одсто засијаних површина, а принос се креће од 4,5 до 10 тона по хектару, рекао је Срни стручни сарадник за пољопривреду града Бијељина Сретен Вучковић.

 Вучковић је рекао да је обиласком поља на којим је жетва у току уочено да је принос различит у зависности од времена сјетве, примијењених агротехничких мјера и квалитета земљишта.

"Просјек приноса у Семберији је око пет и по тона по хектару, а очекујемо до краја жетве и до шест тона по хектару", рекао је Вучковић и додао да све зависи од добрих временских услова због којих би жетва могла бити завршена у наредних четири-пет дана.

Вучковић је рекао да је у овој години повећана цијена рероматеријала минимално за 20 одсто, тако да је и призводња скупља, те да је, према калкулацијама стручњака, цијена сијања једног хетара пшенице око 2.200 КМ, ако се примијени пуна агротехника од сјетве до жетве.

Пшеница у Семберији је засијана на око 14.000 хектара, која су у власништву правних и физичких лица. Вучковић је рекао да се кукуруз налази у тешком стању и критичној фази када је ријеч о влажности земљишта.

"Кукуруз је у различитим фазама, што зависи и од времена сјетве и од ФАО групе зрења. Неки кукуруз је већ у фази оплодње јер су ФАО група ранијег зрења, тако да му никако не погодује ова висока температура и вапи за кишом, односно влагом", рекао је Вучковић.

Он је додао да се посљедњих 10 до 15 дана кукуруз наводњава тамо гдје постоје услови. "Гдје не постоји могућност наводњавања ту је велики проблем и веома тешко стање за кукуруз", рекао је Вучковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана