Србачки пчелар изградио апи-комору у свом домаћинству

Дејан Јовичић
Србачки пчелар изградио апи-комору у свом домаћинству

СРБАЦ - Да би се одужио суграђанима који су помогли његовој сестри да изгради кућу, познати србачки пчелар Жељко Игњатић изградио је на свом имању у Дворинама апи-комору у којој се обавља инхалација ваздухом из кошница, што помаже у лијечењу многих, а прије свега респираторних обољења код дјеце и одраслих.

Ова врста терапије, према ријечима Игњатића, води поријекло из давнина и све више је присутна у здравственим установама широм свијета, а у Русији је већ дуже од шест деценија призната као грана медицине.

Идеја о изградњи коморе за апи-терапију родила се прошле године када је његова сестра Невена, самохрана мајка двоје дјеце, од којих је једно са посебним потребама, коначно добила властити кров над главом.

- Када сам сазнао да је више од хиљаду људи из Српца и других мјеста донирало новчане прилоге за изградњу куће, након што је годинама живјела као подстанар, осјетио сам потребу да се као породица одужимо тим добрим људима. Желио сам да сваком од њих дам по килограм меда, али то би била цијела наша годишња производња, тако да сам одлучио да изградим комору у којој ће сви моћи бесплатно да користе љековита својства пчелињих производа - рекао је Игњатић.

У дрвеној брвнари налазе се четири кошнице са апаратима који служе за инхалацију и два лежаја смјештена изнад пчелињих друштава, што је укупно осам кошница са око 300.000 пчела. Игњатић каже да оне не могу да уђу у просторију, због чега је важно да се посјетиоци опусте и повежу са хармонијом овог мјеста.

- Удисање ваздуха у кошницама има снажан имуностимулирајући ефекат и благотворно дјелује на људски организам. Прије него што уђе у наша плућа прође опсежну филтрацију у веома сложеној, живој лабораторији кошнице и постаје скоро стерилан, љековит и чистији од ваздуха који удишемо. Бити у таквом објекту је јединствен осјећај и мене који пчеларим 30 година напросто је фасцинирао звук пчеле који смирује и опушта - рекао је Игњатић.

Читав је низ обољења у којима се примјена апи-терапије показала као ефикасна и која је, како каже, потврђена на разним међународним конференцијама. Од напада астме, хроничног бронхитиса, синуситиса, кашља, прехладе и ослабљеног имуносистема па све до главобоља, мигрена и опште физичке слабости.

- Инхалације са паузом трају у просјеку сат времена, а лежање на кошницама од 30 до 60 минута, што је тек посебан осјећај, јер чист ваздух испуњен микрочестицама полена, нектара, прополиса, воска и меда, који излази кроз фину мрежицу из кревета враћа снагу, нормализује тјелесне функције и побољшава имунитет - рекао је Игњатић и истакао да апи-терапије једино нису препоручиве особама са алергијама на пчелиње производе, тежим обољењима, као и дјеци до три године.

Током првих мјесец дана рада апи-комору је користило више од 50 Српчана, а многи од њих се поново враћају због позитивних учинака.

- И ја сам такође осјетио њена љековита својства, јер имам хронични синуситис и лежањем на кошницама сам осјетио побољшање у дисању. Треба нагласити да је одмор на кошницама препоручљив за људе након 35. године живота, јер тада опада природна способност регенерације тјелесних ћелија, тако да је овај вид терапије нарочито користан у лијечењу атеросклерозе и других промјена повезаних за старењем - рекао је Игњатић.

A couple of women wearing oxygen masksDescription automatically generated

Истиче да ће услуге апи-терапије и даље остати бесплатне, а сви који желе могу донирати симболичан прилог за њено одржавање у кутији која је постављена у комори. Једини услов је да се посјетиоци наруче прије доласка, а терапије ће се током године одвијати од априла до половине октобра.

Кошница

Жељко Игњатић је највећи србачки пчелар са око 250 кошница и тренутно је предсједник Удружења пчелара “Кошница”. Бављење пчеларством му је основни извор прихода, а у томе му помажу супруга и два сина који похађају средњу школу. У понуди има бројне пчелиње производе од разних мјешавина меда, прополиса и полена па све до природних крема и ракије медушке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана