Позивом на број 1412 обновите манастир Крупа

Срна
Позивом на број 1412 обновите манастир Крупа

Бањалука - Позивом на "М:телов" број 1412, који ће бити активан до краја августа, дарује се једна КМ за обнову православног манастира Крупа, најзападније задужбине Немањића, која ове године обиљежава седам вијекова постојања.

Ова светиња, која се налази на подручју општине Обровац у Хрватској, посвећена је Успењу Пресвете Богородице и задужбина је српског краља Милутина и његових насљедника на српском трону - Стефана Дечанског и цара Душана.


Крупа је духовни и културно-историјски центар не само буковичког, већ и цијелог српског простора. Вијековима је привлачила вјернике, српске историчаре, културне раднике, књижевнике и просвјетаре, међу којима су били Доситеј Обрадовић, Симо Матавуљ, Симеон Кончаревић и Никодим Милаш.

У оквиру манастира постојала је српска школа, писане су књиге, а данас о његовом богатству и значају свједоче сачувани остаци манастирске библиотеке и ризнице.

Поводом великог јубилеја - 700 година манастира Крупа, Радио-телевизија Републике Српске припремила је документарни филм "Љубав уткана у светињу", који су припремили Мира Лолић Мочевић, Дејан Рачић, Ново Букша, Ведран Марић, Александар Шевић и Милан Лујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана