Пожар у приједорској Психијатрији букнуо у соби за изолацију

Милијана Латиновић
Пожар у приједорској Психијатрији букнуо у соби за изолацију

Приједор - Пожар у згради Психијатрије у приједорској болници "Др Младен Стојановић" букнуо је у соби за изолацију, у којој је била смјештена пацијенткиња која је једина задобила опекотине.

Потврдили су то у петак у приједорском Центру јавне безбједности и додали да се истрага наставља све док случај не буде разјашњен.

- Узрок пожара је отворени пламен, међутим још није потврђено да ли је пожар изазвала пацијенткиња која је била смјештена у тој соби - рекла је портпарол у ЦЈБ Приједор Звездана Алендаревић.

У пожару који је букнуо у четвртак у послијеподневним часовима једна пацијенткиња задобила је опекотине по лицу и подлактици, док су остали пацијенти на вријеме евакуисани и нису повријеђени.

Директор болнице Мирко Совиљ каже да је повријеђена пацијенткиња у вечерњим часовима након пожара премјештена у Универзитетски клинички центар РС у Бањалуци, због компликација насталих удисањем врелог ваздуха.

- Пожар је кренуо из просторије за изолацију, гдје је боравила ова пацијенткиња. Ријеч је о соби гдје се смјештају болесници са тешком клиничком сликом и у којој не могу да се повриједе, јер у њој нема ништа осим душека - рекао је Совиљ и додао да се о узроку пожара може само нагађати, све док не буде завршена комплетна истрага.

Додаје да су пацијенти који су били смјештени у затвореном дијелу премјештени на психијатријску клинику у Бањалуку, док су они са лакшом клиничком сликом отпуштени кућама.

Совиљ истиче да је објекат болнице био осигуран, тако да ће информације о насталој штети бити познате након што осигуравајућа кућа изврши процјену.

Из УКЦ РС истичу да је пацијенткиња чији су иницијали М. М. (34) хоспитализована у Клиници за анестезију и интензивно лијечење.

- Пацијенткиња је примљена са тјелесном повредом у виду опекотина другог и трећег степена које су захватиле око 25 одсто површине тијела. Она је тренутно стабилног стања, али све даље прогнозе су неизвјесне - рекли су у УКЦ-у.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС кажу да ће настојати да помогну болници у Приједору.

- Након што добијемо извјештај од руководства болнице ту информацију ћемо презентовати Влади РС да би био пронађен модел санирања штете - рекли су у Министарству.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Приједор Небојша Миљуш је казао да је акција гашења пожара трајала сат, а ватра је захватила четири просторије у приземљу објекта, гдје пожар и избио. У објекту су у вријеме избијања пожара била смјештена 34 пацијента на Одјељењу психијатрије и 12 на Одјељењу инфектологије и сви су на вријеме евакуисани.

Енергетска ефикасност

Мирко Совиљ каже да је објекат болнице обухваћен пројектом енергетске ефикасности, који реализује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

- Пројекат подразумијева замјену столарије, термоизолацију, фасаду, кров и инсталације гријања. С обзиром на новонасталу ситуацију, вјерујем да ће бити разумијевања да нам буде помогнуто у санацији и унутрашњег дијела објекта - рекао је Совиљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана