Пожар у Бардачи дигао на ноге мјештане и ватрогасце: Одбрањена станишта ријетких птица

Анита Јанковић Речевић
Пожар у Бардачи дигао на ноге мјештане и ватрогасце: Одбрањена станишта ријетких птица

СРБАЦ - Захваљујући брзој интервенцији ватрогасаца, али и мјештана који су на вријеме позвали помоћ пожар на језеру Сињак у Бардачи угашен је експресно, чиме је избјегнута већа штета и ширење ватре на станишта ријетких птица.

Руководилац фирме “Агроимпекс” која газдује бардачким рибњацима Горан Крајцер тврди да радници нису изазвали пожар те да није искључено да је то неко урадио намјерно или из нехата.

Крајцер каже да је о пожару који је избио у сриједу у вечерњим часовима, а који је изазвало паљење трске и ниског растиња, сазнао телефоном од радника и додаје да цијели случај има и политичку позадину.

- Језеро је исушено јер обављамо припреме за убацивање рибље млађи у мају и уклањање трске је такође једна од редовних активности одржавања. Међутим наши радници тај дан нису ништа палили, можда је то неко урадио случајно или намјерно да на нас буде сваљена кривица. На срећу пожар није био озбиљнијих размјера и сматрам да је неколико мјештана, политички мотивисаних, дигло помпу у бези са свим - рекао је Крајцер.

Ова фирма је након приватизације рибњака 2012. године исушила осам језера на Бардачи, а узгој рибе је замијењен производњом кукуруза. Излов рибе се тренутно обавља у свега три језера, међу којима је и Сињак.

Комунални полицајац општине Србац Анђелко Думонић, који живи око 500 метара од мјеста догађаја, каже да је пожар примијетио око 18.30 часова, након чега је обавијестио ватрогасце и Одјељење за инспекцијске послове.

- Када сам видио да би се ватра могла проширити на пар хектара шуме, пријавио сам ватрогасцима, који су брзо стигли и спријечили већу штету - рекао је Думонић.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Србац Радован Латинчић каже да је упућено једно возило са два ватрогасца које је локализовало пожар за око пола часа.

- Да је било критичније послали бисмо више људи на терен. Захваљујем мјештанима који су нам пружили помоћ - рекао је Латинчић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Бардача Желимир Урић каже да је повољна околност била та што није било вјетра, јер се ватра могла проширити на околне куће и угрозити и саму имовину “Агроимпекса”, што би створило несагледиве посљедице.

- Иако пожар није захватио шуму гдје се налазе станишта ријетких птица, ипак је причињена одређена еколошка штета, јер је захваћен један дио подручја на којима се гнијезде - тврди Урић. Он одбацује наводе да је инцидент политизован и додаје да су се окупили мјештани из разних политичких опција који су са невјерицом посматрали ове призоре.

- Нико осим радника рибњака нема приступ овом подручју које је ограђено и ради се о приватној земљи, тако да је мало вјероватно да је неко од мјештана изазвао пожар - истакао је Урић, који је и одборник СДС-а у Скупштини општине Србац.

Иако се у медијима појавила информација да је био угрожен и оближњи Дом за старија лица, директорица те установе Миња Врховац каже да ни у једном тренутку није постојала опасност за 80 корисника њиховог дома.

- Чули смо да је запаљена трска и жетвени остаци и да је дошло до пожара, али наши корисници су све вријеме били на сигурном и није било разлога за панику - рекла је она.

У Полицијској станици у Српцу наводе да није стигла никаква пријава о материјалној штети, због чега није вршен увиђај.

Пожари узроковани паљењем растиња веома су чести у Бардачи, а један од већих десио се у априлу 2012. године, када је ватра захватила површину од четири хектара у приобалном дијелу рјечице Матура. Тада су уништена стабла, трска и шаш у којима је боравила дивљач и гнијездиле се птице мочварице. Починиоци нису откривени.

Значај

Природни резерват Бардача у фебруару 2007. године стављен је на “рамсарску листу” мочвара од међународног значаја, али до данас није проглашен заштићеним подручјем. Прије девастације флоре и фауне узроковане исушивањем језера и сјечом дрвећа, на Бардачи је било регистровано 280 биљних врста, 178 врста птица и 28 врста риба, а њихов број данас је знатно смањен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана