Пожар код Сребренице захватио четинаре

Срна
Пожар код Сребренице захватио четинаре

Сребреница - Јак вјетар, неприступачан терен и мрак синоћ су онемогућили локализовање шумског пожара код села Прибојевићи, тридесетак километара јужно од Сребренице, који се проширио и на црногоричну културу, речено је Срни у Ватрогасној јединици у овом мјесту.

Ватрогасци са цистернама и напртњачама с водом, те осталом опремом и радници Шумског газдинства "Дрина", које газдује шумама на том подручју, јуче су цијели дан били на терену и безуспјешно покушавали да локализују пожар и спријече његово ширење јер је вјетар разбуктавао ватру изазивајући нова жаришта.


Гашење је прекинуто синоћ пошто је пао мрак, те се пожар и даље шири.

Јутрос су ватрогасци и шумари поново изашли на терен, надајући се да ће пасти киша, која једино може угасити шумски пожар на том неприступачном терену.

Према процјенама, до синоћ је пожар захватио више од 20 хектара бјелогоричне шуме и ниског растиња прије него што се пренио на четинарску културу.

Пожар није угрозио становништво јер су у овом селу сви објекти уништени у рату и нису обновљени, па се ни мјештани нису могли вратити да ту живе.

Упркос бројним упозорењима Цивилне заштите, ватрогасаца и шумског газдинства, несавјесни мјештани пале коров по њивама и тако изазивају неконтролисане пожаре који се прошире и захвате веће површине и шуму.

Према подацима ватрогасног друштва из овога мјеста, у прошлој седмици било је десет таквих пожара, који су, захваљујући благовременим дојавама и приступачнијем терену, на вријеме локализовани и угашени тако да нису наносили веће штете шумама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана